Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν επισκέπτεται το Ισραήλ για την εμβάθυνση της διμερούς εταιρικής σχέσης
14 Ιουνίου, 2022
Ουκρανία: υλοποίηση των δεσμεύσεων εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επιθυμεί το ΕΚ
15 Ιουνίου, 2022

Στην ταινία «Quo vadis, Aida?» το Βραβείο Κοινού LUX 2022

Η πρόεδρος Roberta Metsola απένειμε το Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX στην ταινία «Quo vadis, Aida?» της Βόσνιας σκηνοθέτριας Jasmila Žbanić την Τετάρτη.

«Η ταινία αυτή είναι μια δυνατή φωνή για δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τις μητέρες της Σρεμπρένιτσα που υπήρξαν μάρτυρες της αποτρόπαιας δολοφονίας περισσότερων από 8.000 αγαπημένων τους προσώπων. Αυτές οι αποτρόπαιες φρικαλεότητες, αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, δεν πρέπει να λησμονηθούν ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος Metsola κατά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

«Το Βραβείο Κοινού LUX δημιουργεί γέφυρες μεταξύ του πολιτικού μας έργου και του δημιουργικού έργου των κινηματογραφιστών στην Ευρώπη. Οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό απηχούν μέσα από την τέχνη το αίσθημα του αγώνα για τα ατομικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία», πρόσθεσε.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, η σκηνοθέτρια Jasmila Žbanić είπε: «Όταν ετοίμαζα την ταινία για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, σκεφτόμουν ότι ο πόλεμος στη Βοσνία, στην Κροατία, στην περιοχή μας ήταν ο τελευταίος στην Ευρώπη. Σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι εμείς, οι Ευρωπαίοι, επιτρέψαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και σας προτρέπω όλους να βρείτε έναν τρόπο να τον σταματήσετε».

Η επιζήσασα της σφαγής και πρόεδρος της Ένωσης Μητέρων της Σρεμπρένιτσα Munira Subašić, η οποία μίλησε επίσης ενώπιον των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, είπε: «Στην Ουκρανία, μητέρες κλαίνε ψάχνοντας τα οστά των γιων τους. Σας εκλιπαρώ να σταματήσετε τον πόλεμο στην Ουκρανία ώστε να υποφέρουν όσο λιγότερες μητέρες γίνεται στον κόσμο».

Οι άλλες δύο ταινίες που επελέγησαν για το βραβείο ήταν η ταινία κινουμένων σχεδίων «Flee» του Δανού σκηνοθέτη Jonas Poher Rasmussen και η «Μεγάλη Απόδραση» του Αυστριακού σκηνοθέτη Sebastian Meise.

Περισσότερα για το Βραβείο Κοινού LUX

Η νικήτρια ταινία επιλέχθηκε από τους ευρωβουλευτές και το κοινό, σταθμισμένες κατά 50% για τον υπολογισμό του τελικού αποτελέσματος. Η ψηφοφορία του κοινού έκλεισε στις 25 Μαΐου, ενώ οι ευρωβουλευτές μπορούσαν να ψηφίσουν έως τις 7 Ιουνίου.

Σχετικά με την ταινία που βραβεύτηκε

Το «Quo vadis, Aida?» αποτελεί συμπαραγωγή μεταξύ Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αυστρίας, Ολλανδίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Νορβηγίας, Γερμανίας, Ρουμανίας και Τουρκίας. Η Αΐντα εργάζεται ως μεταφράστρια του ΟΗΕ στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας το καλοκαίρι του 1995. Όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη, η οικογένειά της είναι μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που αναζητούν καταφύγιο στο στρατόπεδο των Ηνωμένων Εθνών. Η Αΐντα αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες. Γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Μπορεί όμως να κάνει κάτι για να το σταματήσει;

Συνέντευξη Τύπου και εκδηλώσεις

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένες δηλώσεις της νικήτριας, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Evelyn Regner, μετά την τελετή απονομής την Τετάρτη στο EbS και το Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ.

Συντονιστείτε στο Facebook Live με την νικήτρια στις 14.15 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).

Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένο το σεμινάριο για τα ΜΜΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουνίου με συμμετοχή ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των ταινιών.

Σχετικές πληροφορίες

Από το 2020, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX απονέμεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Χάρη στο βραβείο LUX, το Κοινοβούλιο στηρίζει τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών από το 2007, μέσω του υποτιτλισμού στις 24 γλώσσες της ΕΕ των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Στο πλαίσιο του βραβείου LUX συνεργάζονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δίκτυο Europa Cinemas.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία επιλογής.

 

 

Σύνδεσμοι
Πύλη Βραβείων Κοινού LUX
«Τρέιλερ» των ταινιών στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ

Ενημερωτικό σημείωμα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ για το Βραβειο LUX (στα αγγλικά) “Building cultural bridges all across Europe”

Η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola απένειμε το Βραβείο Κοινού LUX στην Βόσνια σκηνοθέτρια Jasmila Žbanić για την ταινία Quo vadis, Aida? ©EE

Συνέντευξη Τύπου με την νικήτρια μετά την τελετή

 

 

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα