Δήλωση του Επιτρόπου Τζεντιλόνι σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία
6 Σεπτεμβρίου, 2022
Δασικές πυρκαγιές: Η ΕΕ κινητοποιεί βοήθεια για την Πορτογαλία
6 Σεπτεμβρίου, 2022

Πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων: Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν

Weekly meeting of the von der Leyen Commission, 20/07/2022

Για να τιμήσει την πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στις 23 Αυγούστου τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη και πέραν αυτής. Σήμερα, στην 83η επέτειο της υπογραφής του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ, η ημερομηνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Φέτος ο Πούτιν έφερε και πάλι τις φρικαλεότητες του πολέμου στην Ευρώπη, υπενθυμίζοντάς μας ότι η ειρήνη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Η επώδυνη μνήμη του παρελθόντος δεν είναι απλώς μια μακρινή ανάμνηση, αλλά ξαναζεί στον παράνομο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Εμπνεόμαστε από το θάρρος όσων ύψωσαν τότε το ανάστημά τους στην αδικία, και εκφράζουμε τον σεβασμό και τη στήριξή μας προς τους πολλούς άνδρες και γυναίκες που αναγκάζονται να το πράξουν και πάλι σήμερα. Οι Ουκρανοί δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ένωσή μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην ελεγχόμενη από το ρωσικό κράτος προπαγάνδα η οποία στρεβλώνει την ιστορία, διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας και τιμωρεί όσους αντιτίθενται σ’αυτήν. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα το έργο μας ενάντια στην παραπληροφόρηση. Και θα διασφαλίσουμε ότι όσοι αντιτάχθηκαν στον ολοκληρωτισμό δεν θα λησμονηθούν.

 

Η πλήρης δήλωση είναι διαθέσιμη εδώ

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα