Συνέντευξη στον Alpha 9,89 του Καθ. Παναγιώτη Γρηγορίου για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη
18 Οκτωβρίου, 2022
# SOTU, Διαδικτυακή εκδήλωση συνεργασίας του Δικτύου Europe Direct στην Ελλάδα, «Στον απόηχο της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της Ευρώπης»
18 Οκτωβρίου, 2022

# SOTU, Προβολή της ομιλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen

To Europe Direct Βορείου Αιγαίου, οργάνωσε προβολή για όλους τους ενδιαφερόμενους που παρακολούθησαν την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, State of the Union, και συνέχεια έγινε μια συζήτηση σχετικά με τα κύρια σημεία της ομιλίας, ενώ ταυτόχρονα προβλήθηκε ζωντανά από τη σελίδα μας στο Facebook.

Κάποια κύρια σημεία, ως αποτέλεσμα της συζήτησης μετά την παρακολούθηση της ομιλίας:

  • Η ομιλία κινήθηκε κυρίως, γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο τα όσα προτείνονται θα πάρουν καιρό να αποδώσουν καρπούς.
  • Σχετικά με την ενέργεια, η Πρόεδρος περιέγραψε το όραμα της για μια Ευρώπη, η οποία δεν θα είναι πια εξαρτημένη από άλλες δυνάμεις ενεργειακά, ωστόσο θα πρέπει να δούμε πως εφαρμόζονται στην πράξη ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών.
  • Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος, που σημαίνει στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Μικρή αναφορά έγινε σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ η Ευρώπη έχει δεχθεί σφοδρή κριτική σχετικά με αυτό το ζήτημα (π.χ. pushbacks στην Ελλάδα), και θα έπρεπε να δοθεί έμφαση και στο New Migration Pact.
  • Επίσης, μικρή αναφορά έγινε στην επισιτιστική κρίση (food crisis) που έχει προκύψει στην Ευρώπη λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, και οι πολίτες θα ήθελαν να ακούσουν τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση.
  • Θετική ήταν η αναφορά στην νέα πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία (Mental Health), και τη βελτίωσή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και με την πανδημία covid-19, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, το οποίο έχει αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να παρακολουθήσετε όλη την ομιλία ακολουθείστε τον σύνδεσμο: https://state-of-the-union.ec.europa.eu/index_en