Η Επιτροπή εξασφαλίζει φιλόδοξη διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ ενόψει της COP27 για το κλίμα και της COP15 για τη βιοποικιλότητα
7 Νοεμβρίου, 2022
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας: Νέες επιχορηγήσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ για ερευνητές που θα ασχοληθούν με την αντιμετώπιση σύνθετων επιστημονικών προκλήσεων
7 Νοεμβρίου, 2022

Η ΕΕ και η Ιαπωνία ενισχύουν την οικονομική συνεργασία μέσω διαλόγου υψηλού επιπέδου

The Berlaymont Building and European Flags

Η ΕΕ και η Ιαπωνία επιβεβαίωσαν τη στρατηγική τους ευθυγράμμιση απέναντι σε βασικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.
Αυτό κατέστη σαφές μετά τον δεύτερο οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου, στον οποίο εκτέλεσαν χρέη συμπροέδρων αφενός, από την πλευρά της ΕΕ, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις με την Επίτροπο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών κ. Μαρέιντ Μαγκίνες, και αφετέρου, από την πλευρά της Ιαπωνίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιοσιμάσα Χαγιάσι με τον Υπουργό Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιασουτόσι Μισιμούρα. Με έμφαση σε οικονομικά και εμπορικά θέματα, το θεματολόγιο του διαλόγου περιλάμβανε τις παγκόσμιες εμπορικές προκλήσεις, τη συνέχεια που δόθηκε στην 12η υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς και θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης.
Όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, η ΕΕ κάλεσε την Ιαπωνία να προσχωρήσει στην πολυμερή προσωρινή ρύθμιση διαιτητικού δευτεροβάθμιου οργάνου (γνωστή ως «Multi-Party Interim Appeal Arbitration Arrangement — MPIA»), μια προσωρινή ρύθμιση για την εκδίκαση προσφυγών στον ΠΟΕ που είναι στη διάθεση όλων των μελών έως ότου επιτευχθεί πολυμερής συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έναρξη διαπραγματεύσεων ώστε να συμπεριληφθούν κανόνες για τις ροές δεδομένων στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας. Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 24 Οκτωβρίου και ο επόμενος γύρος θα πραγματοποιηθεί στο Τόκιο τον Δεκέμβριο. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η ιαπωνική Προεδρία της G7.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό ειδησεογραφικό άρθρο.
Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα