Τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Καινοτόμου Διδασκαλίας: Μια γιορτή για τις καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας
7 Νοεμβρίου, 2022
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2022: Ενίσχυση της χρήσης του υδρογόνου μέσω της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο
7 Νοεμβρίου, 2022

Η Επίτροπος Ντάλι συμμετέχει στο Φόρουμ για την Ισότητα των Φύλων όπου συζητούνται οι αυξανόμενες ανισότητες μεταξύ των φύλων στην ΕΕ

Weekly meeting of the von der Leyen Commission, 18/10/2022

Η Επίτροπος Ισότητας κ. Χέλενα Ντάλι συμμετείχε στο πρώτο φόρουμ για την ισότητα των φύλων, όπου παρουσιάζονται τα ευρήματα του Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2022. Ο δείκτης, που αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), δείχνει για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ότι οι ανισότητες μεταξύ των φύλων διευρύνονται. Στις ανισότητες αυτές περιλαμβάνονται η μείωση των ποσοστών εκπροσώπησης των γυναικών στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, η αύξηση του βάρους που πέφτει στις γυναίκες όσον αφορά τις ευθύνες φροντίδας και η άνιση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με τον δείκτη, σημειώνεται σημαντική πρόοδος στον τομέα της λήψης εκτελεστικών αποφάσεων, χάρη στις νομοθετικές ποσοστώσεις σε αρκετά κράτη μέλη. Τον Ιούνιο επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία σχετικά με τους κανόνες της ΕΕ για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια, νομοθεσία που αποτελούσε πολιτική προτεραιότητα της Προέδρου φον ντερ Λάιεν.
Η Επίτροπος κ. Ντάλι δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεωπολιτικές αναταραχές και πολλαπλές κρίσεις που θέτουν υπό πίεση τα επιτεύγματα στην ισότητα των φύλων. Πρέπει να προστατεύσουμε όσα έχουν επιτευχθεί στον τομέα της ισότητας των φύλων και να τα μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Σύντομα, η οδηγία για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών θα καταστεί νομοθεσία της ΕΕ, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής ισότητας των φύλων στο υψηλότερο επίπεδο λήψης αποφάσεων. Είναι σημαντικό επίσης να υπάρξει άμεση πρόοδος όσον αφορά τις προτάσεις μας για τη μισθολογική διαφάνεια, την ενδοοικογενειακή βία και τη βία κατά των γυναικών.»
Το φόρουμ για την ισότητα των φύλων προσφέρει στα ενδιαφερόμενα μέρη, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής υψηλού επιπέδου και στους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τη βελτίωση της ισότητας των φύλων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκδήλωσης σήμερα για να παρακολουθήσετε ζωντανά την παρουσίαση των ευρημάτων του Δείκτη Ισότητας των Φύλων για το 2022 και συμβουλευθείτε το σχετικό δελτίο Τύπου του EIGE εδώ.
 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα