Μετανάστευση και άσυλο: συζήτηση στο ΕΚ για βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση
28 Νοεμβρίου, 2022
Ουκρανία: η πρόεδρος του ΕΚ εγκαινιάζει την εκστρατεία «Γεννήτριες Ελπίδας»
28 Νοεμβρίου, 2022

Να αναθεωρηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου λόγω μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει βαθιά τη συνεχιζόμενη στέρηση βασικών πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Αίγυπτο

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2022 που φιλοξένησε η Αίγυπτος έφερε στο προσκήνιο την εγχώρια καταστολή κατά ειρηνικών και νόμιμων απόψεων της κοινωνίας των πολιτών, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Καταδικάζουν απερίφραστα τη λογοκρισία, την παρενόχληση και τον εκφοβισμό εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών της Αιγύπτου από τις αιγυπτιακές αρχές, που ασκήθηκαν ακόμη και σε διεθνείς εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, καθώς και το νέο κύμα συλλήψεων και κρατήσεων στο πλαίσιο της COP27. Δεν επετράπη σε ανεξάρτητες αιγυπτιακές ΜΚΟ η εγγραφή τους στην COP27 και μόνο λίγες κατάφεραν να παραστούν, κυρίως χάρη στο γεγονός ότι οι διεθνείς οργανισμοί τούς έδωσαν τις δικές τους κάρτες εισόδου, τονίζουν οι ευρωβουλευτές, ενώ επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δεν επικρίνουν τις αρχές (ειδικά για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και οι οποίες επιλέχθηκαν με μυστική διαδικασία από τις αρχές.

Αυθαίρετες κρατήσεις και ευρεία χρήση βασανιστηρίων

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν επίσης απερίφραστα τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη και προσωρινή κράτηση δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων στην Αίγυπτο, πολλοί από τους οποίους κρατούνται υπό απάνθρωπες συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε δίκαιη δίκη ή χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήσω βασικών τους δικαιωμάτων. Ένα μικρό ποσοστό των πολιτικών κρατουμένων της Αιγύπτου αφέθηκαν ελεύθεροι ή έλαβαν χάρη από την προεδρική επιτροπή χάριτος τον Απρίλιο του 2022, σημειώνει το Κοινοβούλιο, αλλά επισημαίνει ότι, σύμφωνα με αιγυπτιακές ΜΚΟ και τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 1.953 Αιγύπτιοι συνελήφθησαν και κρατούνται αυθαίρετα έκτοτε.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως σειρά υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, ειρηνικών ακτιβιστών, πολιτικών, γυναικών με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή επιχειρηματιών που αρνήθηκαν να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο στρατό. Καταδικάζοντας την εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων από τον μηχανισμό ασφαλείας της Αιγύπτου, το Κοινοβούλιο καλεί την Αίγυπτο να συνεργαστεί πλήρως με τις ιταλικές αρχές στο πλαίσιο της δολοφονίας του Ιταλού διδακτορικού φοιτητή Giulio Regeni, ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τις μακροχρόνιες διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων, όπως η Κοπτική μειονότητα και οι Μπαχαϊστές, και καλούν το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο να επιταχύνει την έγκριση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τη βία κατά των γυναικών. Τέλος, το Κοινοβούλιο ζητά να επανεξεταστούν σε βάθος οι σχέσεις της ΕΕ με την Αίγυπτο υπό το πρίσμα της πολύ περιορισμένης προόδου όσον αφορά τις επιδόσεις της Αιγύπτου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταστολής των διαφωνούντων, παρά τη συνεχή στήριξη των ευρωπαίων εταίρων. Καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης στοχευμένων κυρώσεων κατά των πλέον υπευθύνων για τη βίαιη καταστολή στη χώρα.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 326 ψήφους υπέρ, 46 κατά και 186 αποχές.

Σύνδεσμοι

Το κείμενο που εγκρίθηκε θα είναι διαθέσιμο εδώ (24.11.2022)
Η συζήτηση στην ολομέλεια μαγνητοσκοπημένη (23.11.2022)
Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ: δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό

Πηγή: Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα