Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι η πρακτική άσκηση βοηθά τους νέους να βρουν την πρώτη τους θέση εργασίας
4 Μαΐου, 2023
Η Επιτροπή εγκρίνει ελληνικό πρόγραμμα ύψους 31 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας
15 Μαΐου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Η Επιτροπή ενεργεί για την προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου
image by rclassenlayouts – Getty Images/iStock

Σήμερα, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, η Επιτροπή επαναλαμβάνει την ισχυρή της προσήλωση στην προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης εντός και εκτός της ΕΕ.
H Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά: «Η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Ωστόσο, διαπιστώνουμε μια ανησυχητική τάση εκφοβισμού και βίας κατά δημοσιογράφων, καθώς και την άσκηση πολιτικών και οικονομικών πιέσεων στα μέσα ενημέρωσης. Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μάς υπενθύμισε ότι οι δημοσιογράφοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους και ότι χρειάζονται τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ. Γι΄αυτό και η Επιτροπή φον ντερ Λάιεν έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα: προτείναμε νομοθεσία κατά των καταχρηστικών αγωγών και υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της διασφάλισης της συντακτικής ανεξαρτησίας, στα ιδιωτικά αλλά και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης. Σήμερα και κάθε μέρα, υποστηρίζουμε σθεναρά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου κανένας δημοσιογράφος να μην απειλείται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.»
Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν προσέθεσε: «Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε και να προστατεύσουμε έναν ισχυρό, ελεύθερο και ανεξάρτητο τομέα μέσων ενημέρωσης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, την οποία προτείναμε πέρυσι, παρέχει κοινές εγγυήσεις σε επίπεδο ΕΕ για τη διασφάλιση της πολυφωνίας και της δυνατότητας των μέσων ενημέρωσης να λειτουργούν χωρίς παρεμβάσεις από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Παροτρύνουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία επί αυτής της σημαντικής νομοθετικής πρότασης.»

Χθες, ο Ύπατος εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζοζεπ Μπορέλ εξέδωσε σχετική δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε την ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η οποία περιλαμβάνει μέτρα κατά των πολιτικών παρεμβάσεων στις συντακτικές αποφάσεις και κατά των πρακτικών παρακολούθησης. Η νομοθεσία αυτή εστιάζει στην ανεξαρτησία και τη σταθερή χρηματοδότηση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, καθώς και στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και της κατανομής της κρατικής διαφήμισης.
Η εν λόγω πρόταση κανονισμού εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα μέσα ενημέρωσης, η οποία βασίζεται ιδίως στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και στο σχέδιο δράσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον οπτικοακουστικό τομέα (MAAP).
Πέρυσι, η Επιτροπή ενέκρινε επίσης μια πρόταση για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών αγωγών κατά δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων («στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού»). Η πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνει τη σύσταση της Επιτροπής για την προάσπιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην ΕΕ.
Η Επιτροπή συνεχίζει επίσης τη χρηματοδοτική της στήριξη για την ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης.

 

Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα