Μηδενική ρύπανση: Η Επιτροπή ξεκινάει διαβούλευση σχετικά με τρόπους ενίσχυσης της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει»
15 Μαΐου, 2023
Κόσοβο και Σερβία καλούνται να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους
15 Μαΐου, 2023

Ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ: Η Επιτροπή προκηρύσσει τον πρώτο διαγωνισμό της ΕΕ για από κοινού αγορά 11,6 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου

Press point Maroš Šefcovic, Vice-President of the European Commission, on AggregateEU: launch of the first tender for the joint purchasing of gas 

Σήμερα, η Επιτροπή προκήρυξε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό της ΕΕ για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, μέσω του πρόσφατα συσταθέντος μηχανισμού AggregateEU, ο οποίος αξιοποιεί το συνολικό οικονομικό βάρος της ΕΕ. Στον πρώτο αυτό διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις για να αγοράσουν φυσικό αέριο συνολικού όγκου 11,625 δισ. κυβικών μέτρων. Εξ αυτών, τα 2,781 δισ. κυβικά μέτρα αφορούν υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα 9,554 δισ. κυβικά μέτρα παράδοση μέσω αγωγού.
Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, πλην της Ρωσίας, καλούνται τώρα να απαντήσουν στην προσφορά υποβάλλοντας τις προσφορές τους έως τις 15 Μαΐου. Αυτός ο πρώτος γύρος διαγωνισμών αφορά παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Με το AggregateEU δημιουργήσαμε μια νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα αγορών φυσικού αερίου, η οποία θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια ενόψει του προσεχούς χειμώνα και θα συμβάλει στην πλήρωση των αποθεμάτων μας. Δίνεται επίσης η ευκαιρία στους διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου να επεκτείνουν τη βάση των πελατών τους. Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή άσκηση.»

 

Η από κοινού αγορά φυσικού αερίου θεσπίστηκε ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, την οποία επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εντάσσεται στις προσπάθειες της ΕΕ να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατόν από το ρωσικό φυσικό αέριο, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Είναι ανοικτή σε όλα τα κράτη μέλη και στην Ενεργειακή Κοινότητα της ΕΕ. Νέοι διαγωνισμοί θα ακολουθήσουν τις επόμενες ασκήσεις συγκέντρωσης της ζήτησης, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο, τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2023. Μέχρι στιγμής, 107 εταιρείες έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν στην κοινή αγορά φυσικού αερίου μέσω του AggregateEU.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Σέβτσοβιτς ανακοίνωσε την είδηση αυτή σήμερα το πρωί, σε δήλωση προς τον Τύπο, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ ή να διαβάσετε εδώ.
Press Release in English

Πηγή: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα