Ursula von der Leyen: ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2023 #SOTEU
12 Σεπτεμβρίου, 2023
Απογεύματα Ευρώπης 2023 – «Ευρωπαϊκή Οικονομία και Κοινωνία. Η σημασία των Δημοσίων Συμβάσεων.»
24 Νοεμβρίου, 2023

Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, και ώρα 10:00 Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2023 #SOTEU, από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen. Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, πραγματοποίησε ζωντανή αναμετάδοση από τη σελίδα του στο Facebook, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε νέους επιστήμονες Ευρωπαϊκών Σπουδών σε μία συζήτηση στον απόηχο της Ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης. Συγκεκριμένα, μετά το τέλος της ομιλίας, φοιτητές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Τμήματος Κοινωνιολογίας του  Πανεπιστημίου Αιγαίου “Ευρωπαϊκές κοινωνίες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση” και “Μεταναστευτικές Σπουδές: Διαχείριση Μεταναστευτικών και Προσφυγικών Ροών στην Ευρώπη”, σχολίασαν πάνω στα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια εποικοδομητική συζήτηση.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας ήταν:

  • Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Κλιματική αλλαγή και Ενέργεια
  • Ψηφιακή Εποχή της Ε.Ε.
  • Οικονομία και Κοινωνία: Ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
  • Τεχνητή Νοημοσύνη και Διακυβέρνηση
  • Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, Συνεργασία Ε.Ε. και Αφρικανική Ένωση
  • Διεύρυνση της Ε.Ε.: νομοθεσία και προενταξιακή πολιτική

 

Από τους συμμετέχοντες, συζητήθηκε με κριτική σκέψη η αναφορά στην επισιτιστική ανεξαρτησία των κρατών-μελών της Ε.Ε. και μέσα από την εμπειρία των τελευταίων μηνών σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. των πυρκαγιών, πλημμύρων κ.λπ., αναδύθηκε ένα κενό στην ομιλία σχετικά με τα επισιτιστικά προβλήματα που απασχόλησαν την Ε.Ε. το προηγούμενο έτος, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και τη συνέχεια της επισιτιστικής κρίσης που προβλέπεται να επέλθει λόγω των φυσικών καταστροφών. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε μια επιφυλακτικότητα σχετικά με τον όρο “επισιτιστική ανεξαρτησία”, κάτι που αυτή την περίοδο φαίνεται μακριά από την πραγματικότητα, ενώ θα αναμενόταν να αναφερθεί στην επισιτιστική κρίση σαν πραγματικότητα και πως αυτή θα αντιμετωπιστεί από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, θετικό ήταν το γεγονός, ότι για αυτή τη χρονιά, έγινε μεγαλύτερη αναφορά σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα, ωστόσο, για τα κράτη-μέλη που επηρεάζονται άμεσα από αυτό, θα ήταν θεμιτό, να γίνει μια πιο εκτενής αναφορά στον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για τη συμφωνία, την καταπολέμηση των διακινητών και την τροποποίηση της παλαιάς νομοθεσίας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία εδώ

ή να διαβάσετε τα κύρια σημεία της εδώ.