Εν όψει της προσφυγικής κρίσης εντός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ειδική δράση η οποία ονομάζεται «Refugee Crisis Volunteering Infopoint» («Σημείο Επαφής για την Προσφυγική Κρίση») και αντιστοιχεί στην επιθυμία το Κέντρο να αποτελέσει σύνδεσμο μεταξύ οργανώσεων που δραστηριοποιούνται πάνω σε ζητήματα προσφύγων και υποψήφιων εθελοντών που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτές.

Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένα τα στοιχεία των οργανώσεων με τις οποίες διατηρούμε επικοινωνία. Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε σε κάποια από αυτές ή επιθυμείτε επιπλέον πληροφορίες, παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος»

Τηλ.: +30 6940882355,+30 6977669974

Email: oallosanthropos@gmail.com

Site: http://oallosanthropos.blogspot.gr

Υπεύθυνος  είναι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος.

Οι εθελοντές της συγκεκριμένης δράσης μαγειρεύουν για τους πρόσφυγες στην Αθήνα, στην Μυτιλήνη και στα υπόλοιπα νησιά. Επίσης ο κάθε πολίτης μπορεί να προμηθεύσει την συγκεκριμένη δράση με τρόφιμα, καθαριστικά και άλλα είδη. Tο μαγείρεμα γίνεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο στην «πλαζ» στα Τζαμάκια. Οι ώρες είναι 10:30-23:00. Επίσης μετά τις 17:00  είναι σημαντική η δράση των ατόμων που έχουν στη κατοχή τους μέσω μετακίνησης στην περιοχή της Συκαμιάς.

 

Γιατροί του Κόσμου

Τηλ.: +30 2103213150

Site: http://www.mdmgreece.gr

Υπεύθυνος είναι ο Bernard Couchner.

Οι γιατροί του κόσμου είναι μια διεθνής, ανθρωπιστική, Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία έχει σαν στόχο την παροχή ιατρικής βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Στην συγκεκριμένη δράση μπορούν να συμμετέχουν άνθρωποι που έχουν ιατρική ειδικότατα αλλά και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον ιατρικό τομέα παρέχοντας ανθρωπιστική και φαρμακευτική βοήθεια.

 

Η Αγκαλιά

Τηλ.: +30 6945936856, +30 2253023720

Email: mko.aggalia@yahoo.com

Site: http://oallosanthropos.blogspot.gr

Facebook: https://www.facebook.com/mko.aggalia

Υπεύθυνος είναι ο Γιώργος Τυρίκος- Εργάς

Η συγκεκριμένη δράση περιθάλπει και στηρίζει τους μετανάστες καλύπτοντας τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες όπως στέγαση, υπόδηση, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Τηλ.: +30 6980106200

Email: Hrt_Afg@yahoo.com

Site: http://greece.iom.int/el

Υπεύθυνη  είναι Ζωή Λειβαδίτου.

Οι εθελοντές στο συγκεκριμένο οργανισμό ασχολούνται με την διαλογή ρούχων και ειδών υγιεινής.

 

ΠΙΚΠΑ

Τηλ.: +30 6979344318

Facebook: ΠΙΚΠΑ Facebook: PIKPA Lesvos

Οι εθελοντές μπορούν να ασχοληθούν με την διαλογή ρούχων , με την δημιουργική απασχόληση των παιδιών που φιλοξενούνται , το μοίρασμα φαγητού , με το μαγείρεμα, το καθάρισμα και την διανομή σκηνών και ειδών υγιεινής. Παράλληλα μπορούν να συνοδέψουν μαζί με κάποιον υπεύθυνο τα οχήματα τα οποία έχουν ετοιμαστεί από τους εθελοντές για να μεταφέρουν τρόφιμα και  άλλα είδη πρώτης ανάγκης στη σκάλα της Συκαμιάς ή όπου άλλου υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

 

Η Ηλιαχτίδα

Τηλ.: +30 2251045577, +30 2251040866, +30 6979102196

Email: a_zeibekis@yahoo.gr

Site: http://www.iliaktida-amea.gr

Υπεύθυνοι της Ηλιαχτίδας είναι οι Παρλαμέντη Χριστίνα και ο Ζεϊμπέκης Αντώνης.

Η Ηλιαχτίδα είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας της Μυτιλήνης με σκοπό την άρση του αποκλεισμού και της εξατομικευμένης συμβουλευτικής των Α.Μ.Ε.Α και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Η Ηλιαχτίδα ως οργάνωση θεώρησε ότι πρέπει να συμβάλλει στο άνοιγμα νέων οριζόντων και να καταφέρει να αποδείξει ότι τα άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μπορούν να αναλάβουν δράσεις και να επανενταχτούν στην κοινωνία. Οι εθελοντές της συγκεκριμένης δράσης μπορούν να ασχοληθούν με την διαλογή ρούχων, την συλλογή τροφίμων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Τηλ.: +30 2251029480

Email: informatics@redcross.gr

Site: http://www.redcross.gr

Υπεύθυνος  είναι η είναι η Αγγελική Φανάκη.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στην Ελλάδα και βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται σε περιόδους πολέμου, ειρήνης στηρίζοντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δηλαδή τους τραυματίες, τους ασθενείς, τους πρόσφυγες. Από το  1877 επιτελεί ανθρωπιστικό έργο φροντίζοντας τις αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες, είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικά κριτήρια και να βάζει όρια στην δράση του. Όσον αφορά το μεταναστευτικό στην Μυτιλήνη ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μέσα σε τρεις μέρες διένειμε ανθρωπιστικό υλικό σε παραπάνω από 1000 οικογένειες προσφύγων. Για να γίνει κάποιος εθελοντής στην συγκεκριμένη οργάνωση πρέπει να εκπαιδευτεί καταλλήλως προκειμένου να παρέχει στους πρόσφυγες πρώτες βοήθειες και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.