Στην Αθήνα σήμερα ο Πούτιν με πλούσια ατζέντα
29 Μαΐου, 2016
Γερμανία: Δυσκολεύεται η ΕΕ να επεκτείνει τις κυρώσεις στη Ρωσία
29 Μαΐου, 2016

Τσακαλώτος: Πετύχαμε «κόφτη» στο χρέος

Είχαμε τρεις στόχους στο Eurogroup τους οποίους και πετύχαμε στην συνεδρίαση του Eurogroup, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

-Να εξασφαλίσουμε την εκταμίευση

-Να μπορέσουμε με την αξιολόγηση να μπούμε και στο QE της ΕΚΤ που ελπίζω ότι θα γίνει γρήγορα.

– Να έχουμε μια συμφωνία για το χρέος.

Τους στόχους μας τους πετύχαμε, κάναμε και συμβιβασμούς αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκταμίευση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι του κάνουν φοβερή εντύπωση όσα γράφονται στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μεγάλη απόκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Το χρέος

Για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου. Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.

Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από ότι σε πολλές χώρες.

Όταν θα λέμε ότι θα ληφθεί αυτό το μέτρο, δεν θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού οικονομικών γιατί ο ορισμός του τι χρειάζεται είναι μέσα στο κείμενο, υπογράμμισε.

Θα έχουμε «κόφτη» στο χρέος

Στο Eurogroup είχαμε σημαντικά αποτελέσματα για το χρέος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα, το ESM θα δουλεύει συστηματικά για να αλλάξει το προφίλ αυτού του χρέους. Θα κάνει επεμβάσεις για να μην υπάρχουν απότομες αλλαγές στο τι πληρώνουμε.

Μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2018 υπάρχει δέσμη μέτρων, όπως τα κέρδη από ANFA και SMP που για μήνες η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι χαθήκαν αυτά τα λεφτά, για να κρατήσουμε τις πληρωμές σε χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, θα υπάρξουν και εξαγορές σε κομμάτια του παλιού χρέους- είτε του ΔΝΤ είτε άλλα, ενώ θα υπάρξουν μεγαλύτερες περίοδοι χάριτος. Βασικό κριτήριο θα είναι το αν η ελληνική οικονομία μπορεί να να χρηματοδοτήσει το χρέος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Λέει το ΔΝΤ ότι θα μπει όταν κάνει μια εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που σημαίνει ότι θα δει αν χρειάζονται περισσότερα εργαλεία μακροπρόθεσμα. Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα αποφασιστεί το 2018, «κόφτης» δηλαδή που θα κάνει και μακροπρόθεσμα περιορισμό του χρέους, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, επιμένοντας ότι αυτό δεν θα βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε υπουργού, αλλά στη βάση του πώς μπορεί η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει το χρέος.

Εχουμε συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος, εξήγησε. Δεν έχουμε ορίσει την ισχύ του κάθε εργαλείου αλλά καθορίζουμε ότι πρέπει να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πρέπει να ερμηνεύσουμε αν είναι αρκετό.

Τόνισε δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αν υπήρχε το 2012 η δέσμευση του κόφτη στο 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές χρέους τα προηγούμενα χρόνια θα είχαμε 18 ως 27 δισ. ευρώ χαμηλότερες πληρωμές τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Περισσότερα εδώ.