Χαρίτσης: Αναγνωρίζουμε τον ρόλο τον πόλεων στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή
7 Ιουνίου, 2016
Εταιρείες κολοσσοί στέλνουν αυστηρή προειδοποίηση για το Brexit
7 Ιουνίου, 2016

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στηρίζει την απαγόρευση της μαντίλας σε χώρους εργασίας

Οι ιδιωτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν το δικαίωμα να απαγορεύουν στο προσωπικό τους να φορά την ισλαμική μαντίλα, εφόσον η απαγόρευση δεν γίνεται στο πλαίσιο στοχευμένης διάκρισης σε βάρος μίας συγκεκριμένης θρησκείας, σύμφωνα με άποψη δικαστού του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η υπόθεση πηγάζει από μήνυση που έχει καταθέσει στο Δικαστήριο η Σαμίρα Αχμπίτα, μία γυναίκα μουσουλμανικής πίστης που απολύθηκε από τον εργοδότη της μετά από τρία χρόνια προϋπηρεσίας επειδή ήθελε να φορά μαντίλα, αν και οι κανόνες της εταιρείας απαγορεύουν θρησκευτικά σύμβολα.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, η απαγόρευση της μαντίλας δεν συνιστά θρησκευτική διάκριση εάν βασίζεται σε εταιρικό κανόνα που απαγορεύει «ορατά πολιτικά, φιλοσοφικά και θρησκευτικά σύμβολα στο χώρο εργασίας», κι όχι σε «στερεότυπα ή προκαταλήψεις» εναντίον ενός η πολλών πιστεύω.

Η δικαστής Τζουλιάν Κοκότ παραδέχεται ότι η απαγόρευση της μαντίλας ή άλλου συμβόλου μπορεί να στοιχειοθετεί «έμμεση διάκριση με βάση τη θρησκεία», διευκρινίζει πως η κάθε εταιρική απαγόρευση μπορεί να δικαιολογηθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας το κάθε εργοδότη να επιδιώξει ένα περιβάλλον «θρησκευτικής και ιδεολογικής ουδετερότητας».

Τέλος, η δικαστής επισημαίνει στην ουσία πως υπό αυτές τις συνθήκες το δικαίωμα στη θρησκεία δεν προστατεύεται ισότιμα άλλα θέματα ταυτότητας του κάθε εργαζόμενου.

Περισσότερα εδώ.