Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή
7 Ιουνίου, 2016
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στηρίζει την απαγόρευση της μαντίλας σε χώρους εργασίας
7 Ιουνίου, 2016

Χαρίτσης: Αναγνωρίζουμε τον ρόλο τον πόλεων στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Στο πλαίσιο της Ολλανδικής Προεδρίας πραγματοποιήθηκε χθες (30 Μαΐου) στο Άμστερνταμ η άτυπη υπουργική συνάντηση για θέματα αστικής ανάπτυξης.

Η Ολλανδική προεδρία δίνει ιδαίτερη βαρύτητα στο θέμα το οποίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει πάρει τον τίτλο ‘EU urban agenda”  και η δράση αυτή αποτελεί πρωτοβουλία των κρατών μελών με την υποστήριξη της ΕΕ για τις πόλεις και τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα η ΕΕ προωθεί projects αστικής καινοτομίας και μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ μελών προτάσεις για αστική ανάπτυξη, αντιμετώπιση της αστικής φτώχειας, βιώσιμη κινητικότητα και οδικό χάρτη για ψηφιακή μετάβαση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ το 2014, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (54%) έμενε σε αστικές περιοχές, ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί σε 66% έως το 2050. Εκτιμάται ότι το 2050, περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μετακινηθούν σε αστικά κέντρα.

Αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ζέστη, έντονες βροχοπτώσεις, κλπ), η επισιτιστική ασφάλεια και η φτώχεια, οι πόλεις έχουν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο.

Περισσότερα εδώ.