Νέα έκκληση του Στήβεν Χώκινγκ κατά του Brexit
7 Ιουνίου, 2016
Χαρίτσης: Αναγνωρίζουμε τον ρόλο τον πόλεων στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή
7 Ιουνίου, 2016

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης συνόρων μέσω μίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Την Δευτέρα 30 Μαίου η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως για τη έναρξη της διαδικασίας με 44 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 2 αποχές. Η νέα αυτή Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αναπτύσσει επιπρόσθετες ομάδες ταχείας επέμβασης σε εκείνα τα κράτη μέλη των οποίων τα εξωτερικά σύνορα βρίσκονται υπό πίεση.

Θα αποτελείται από τον FRONTEX, τον οργανισμό διαχείρισης εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, και από τις αρχές διαχείρισης συνόρων των κρατών μελών. Οι εθνικές αρχές θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται τα σύνορά τους, ενώ θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να ζητήσουν τη βοήθεια της νέας αυτής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής σε περιπτώσεις κρίσεων.

Οι ευρωβουλευτές άλλαξαν με τροπολογίες την αρχική νομοθετική πρόταση προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα εναπόκειται στα ίδια τα κράτη μέλη, δηλαδή στο Συμβούλιο και όχι στην Επιτροπή να αποφασίζουν, με ειδική πλειοψηφία, για το αν θα πρέπει να λαμβάνει χώρα ή όχι μία επιχείρηση παροχής βοήθειας στον έλεγχο των συνόρων.

Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στα εξωτερικά του σύνορα, όπως δυσανάλογη μεταναστευτική πίεση ή διασυνοριακά εγκλήματα, ομάδες ταχείας συνοριακής επέμβασης θα αναπτύσσονται προσωρινά είτε κατόπιν αιτήματος ενός κράτους μέλους, είτε με απόφαση του Συμβουλίου.

Περισσότερα εδώ.