Η Τουρκία προειδοποιεί τη Γερμανία για την γενοκτονία των Αρμενίων
7 Ιουνίου, 2016
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή
7 Ιουνίου, 2016

Νέα έκκληση του Στήβεν Χώκινγκ κατά του Brexit

Ο Στήβεν Χώκινγκ, ο πιο διάσημος Βρετανός επιστήμονας στον κόσμο, κάλεσε εκ νέου τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν κατά του Brexit, επειδή κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, ενώ αποκάλεσε «δημαγωγό» τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ITV, τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ όχι μόνο για λόγους πολιτικούς και εθνικής ασφαλείας, αλλά και για το καλό της βρετανικής επιστήμης. Ο Βρετανός φυσικός αναφέρθηκε και στις εκλογές δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει τη δημοφιλία του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, καθώς, όπως είπε, ο Τραμπ «είναι ένας δημαγωγός που φαίνεται να απευθύνεται στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή».

Για το δημοψήφισμα είπε με νόημα, «έχουν παρέλθει οι μέρες που μπορούσαμε (σ.σ. οι Βρετανοί) να είμαστε μόνοι ενάντια στον κόσμο. Έχουμε ανάγκη να είμαστε τμήμα μιας μεγαλύτερης ομάδας κρατών, τόσο για την ασφάλειά μας, όσο και για το εμπόριό μας. Η πιθανότητα μιας εξόδου από την ΕΕ έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη πτώση της λίρας, επειδή οι αγορές κρίνουν ότι κάτι τέτοιο θα βλάψει την οικονομία μας».

Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της παραμονής στην ΕΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά τη μετανάστευση. «Η παραμονή μας ενισχύει την κινητικότητα των ανθρώπων. Οι φοιτητές μπορούν να έλθουν εδώ από τις χώρες της ΕΕ για να σπουδάσουν και οι δικοί μας φοιτητές να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά το πιο σημαντικό, στο επίπεδο της έρευνας, όπως ανέφερε, «είναι ότι η ανταλλαγή ανθρώπων επιτρέπει στην πιο γρήγορη μεταφορά δεξιοτήτων, φέρνει νέους ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες και διαφορετικό υπόβαθρο».

Διαφορετική άποψη έχουν οι οπαδοί του Brexit.«Η ΕΕ έχει κακό στην επιστήμη – αυξάνοντας το κόστος και τη γραφειοκρατία. Η οδηγία για τις κλινικές δοκιμές, για παράδειγμα, ενήργησε για να διπλασιάσει το κόστος της έρευνας για τον καρκίνο -όπως έχουν αναγνωρίσει οι κορυφαίοι επιστήμονες και ιατροί», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εκστρατείας «Vote Leave» , Μάθιου Έλιοτ.

«Δίνουμε περισσότερα χρήματα στην ΕΕ από ό, τι παίρνουμε πίσω -. Που σημαίνει ότι θα μπορούσε να δαπανήσουμε περισσότερα για την επιστήμη, αν θα ψηφίσουμε υπέρ της αποχώρησης», κατέληξε.

Διαθέσιμο εδώ.