Η Γαλλία χρειάζεται λιτότητα, είπε ο Γιούνκερ στους δημάρχους
8 Ιουνίου, 2016
Τρεις Έλληνες νικητές για το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2016
8 Ιουνίου, 2016

Παράταση στους συνοριακούς ελέγχους δίνουν Δανία και Σουηδία

Δανία και Σουηδία αποφάσισαν την Τετάρτη 1 Ιουνίου να δώσουν παράταση στους συνοριακούς ελέγχους τους μέχρι το Νοέμβριο για να περιορίσουν το κύμα των μεταναστών, με την αιτιολογία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει ακόμα ασφάλεια στα εξωτερικά της σύνορα.

Η Δανία έλαβε περισσότερες από 21.000 αιτήσεις ασύλου το 2015, μια αύξηση 44% συγκριτικά με το 2014, αλλά σημαντικά μικρότερη από την Σουηδία, η οποία κατά το ίδιο έτος είχε 163.000 αιτήσεις.

Η Σουηδία εισήγαγε ελέγχους στα νότια σύνορά της το Νοέμβριο του περασμένου έτους, εν μέσω ρεκόρ εισροής μεταναστών.

Η Δανία ακολούθησε με δειγματοληπτικούς ελέγχους ταυτότητας στα γερμανικά σύνορα του στις 4 Ιανουαρίου, και λίγες ώρες μετά την απόφαση της Σουηδίας να απαιτεί από τις εταιρείες τρένων, λεωφορείων και φέρι να ελέγχουν τις ταυτότητες των ατόμων που ταξιδεύουν από τη Δανία.

Τον Μάιο, η ΕΕ ενέκρινε μια εξάμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας και της Σουηδίας, μετά από επιστολή κρατών της ΕΕ που ζήτησαν να τους επιτραπεί να διατηρήσουν τους συνοριακούς ελέγχους διότι η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα παρέμεινε «εξαιρετικά ευμετάβλητη».

Οι κανόνες της ΕΕ λένε ότι οι χώρες σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους για έως και δύο χρόνια, για περιόδους έως και έξι μήνες σε έναν χρόνο.

Περισσότερα εδώ.