Ζυγίζει τις επιλογές της η ΕΚΤ για Ελλάδα
8 Ιουνίου, 2016
Παράταση στους συνοριακούς ελέγχους δίνουν Δανία και Σουηδία
8 Ιουνίου, 2016

Η Γαλλία χρειάζεται λιτότητα, είπε ο Γιούνκερ στους δημάρχους

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε στους Γάλλους δημάρχους την Τρίτη 31 Μαΐου, τονίζοντας την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εξισορρόπηση των δημοσίων οικονομικών της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε ένα νέο προηγούμενο στις 31 Μαΐου με την εμφάνιση στο συνέδριο του Συλλόγου των Δημάρχων της Γαλλίας (AMF) στο Παρίσι. Δέχτηκε ότι η Ευρώπη δεν ήταν αρκετά προσεκτική στις ανάγκες των τοπικών αρχών, αλλά τόνισε στους συγκεντρωμένους δημάρχους και την ανάγκη για λιτότητα.

«Η ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών είναι μια αναγκαιότητα», δήλωσε ο Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν ήταν ένας κήρυκας της λιτότητας, επικαλούμενος το επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δισεκατομμύρια € που προώθησε στην αρχή της θητείας του.

Αλλά για τις τοπικές αρχές της Γαλλίας, των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν ήδη συρρικνωθεί σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα, αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο να ακουσθεί.

Η Αν Ινταλγκό, η δήμαρχος του Παρισιού εκ των Σοσιαλιστών, πιστεύει ότι αυτές οι περικοπές δεν είναι πλέον βιώσιμες. Η ίδια δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos, την Τρίτη: «Πρέπει να αναθερμανθούν οι κινητήρες των δημοσίων επενδύσεων. Όχι για οτιδήποτε, δεν είναι για τις νομαρχιακές ή περιφερειακές διοικήσεις, αλλά και για στρατηγικά έργα που αφορούν τη στέγαση, την ενέργεια και την οικολογική μετάβαση, τις μεταφορές κ.λπ.».

Μετά από μια περικοπή της τάξης του 1,5 δις € το 2014, η κυβέρνηση αναμένεται να μειώσει τη συμβολή της στους προϋπολογισμούς των τοπικών αρχών κατά 11 δις € μεταξύ 2015 και 2017. Δήμαρχοι από όλη τη Γαλλία, καθώς και όλων των πολιτικών χρωμάτων, έχουν καλέσει την κυβέρνηση να ακυρώσει τις περικοπές που προβλέπονται για το επόμενο έτος.

Αλλά ο πρόεδρος δεν φαίνεται να υποχωρεί. Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Sud-Ouest, την Τρίτη, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι θα μιλήσει «με τη γλώσσα της αλήθειας» στους τοπικούς ηγέτες της Γαλλίας.

Περισσότερα εδώ.