ΜΚΟ: Η Κομισιόν «άκουσε» τη βιομηχανία για τη διαφήμιση του αλκοόλ
8 Ιουνίου, 2016
Η Γαλλία χρειάζεται λιτότητα, είπε ο Γιούνκερ στους δημάρχους
8 Ιουνίου, 2016

Ζυγίζει τις επιλογές της η ΕΚΤ για Ελλάδα

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης είναι, σύμφωνα με πηγές, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επαναφορά του waiver, της εκ νέου, δηλαδή, αποδοχής των ελληνικών τίτλων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Εξού και κανένας δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι η κρίσιμη απόφαση θα ληφθεί αύριο στη Βιέννη (σ.σ. όπου συνεδριάζει το συμβούλιο της ΕΚΤ), ή τις επόμενες ημέρες, εφόσον ψηφισθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα.

«Δεν αποκλείεται η ηγεσία της ΕΚΤ να μην πάρει την απόφαση αύριο Πέμπτη, ωστόσο να περιγράψει τον οδικό χάρτη προς αυτήν», τονίζει στο Euro2day.gr πηγή με γνώση του θέματος.

Τα οφέλη

Όποια κι αν είναι όμως η χρονική απόφαση επαναφοράς του waiver, δηλαδή είτε αύριο είτε τις επόμενες ημέρες, τα οφέλη για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι πολλαπλάσια τόσο στο μέτωπο της ρευστότητας όσο και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσον αφορά στη συμμετοχή τους στη διεθνή αγορά χρήματος και κεφαλαίου.

Εφόσον επανέλθει το waiver, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. ευρώ εγγυήσεων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) στο ευρωσύστημα. Μόνο από τη μείωση του κόστους δανεισμού από το 1,55% του ELA στο 0,05% της ΕΚΤ, το ετήσιο όφελος για το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ. Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι να ενταχθούν στον δεύτερο γύρο του προγράμματος φθηνής μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO 2).

Πολλαπλάσια, όμως, αναμένεται να είναι τα οφέλη στο μέτωπο της ρευστότητας από τη μείωση του ποσοστού του haircut, βάσει του οποίου δέχεται η ΕΚΤ τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών. Σήμερα, το haircut διαμορφώνεται στο 45%, όταν πριν συνδεθούν με τον ELA κινούνταν στην περιοχή του 25% κατά μέσο όρο.

Περισσότερα εδώ.