Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής
7 Ιουλίου, 2016
ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ”
12 Ιουλίου, 2016

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ- ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  9 Ιουλίου 2016   στον πολυχώρο  εκδηλώσεων του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή Λέσβου , Διεθνές Συμπόσιο  με θέμα  «ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ» .

Η εκδήλωση διοργανώθηκε  από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών  και  την Ευρωπαϊκή Έδρα του Jean Monnet σε  συνεργασία με το  Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης  Βορείου Αιγαίου (Europe Direct) ,  με αφορμή  του  έτους Αριστοτέλη που έχει ανακηρυχθεί από την OUNESCO  το 2016.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους,   ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων  κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης,  από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου ο Εκτελεστικός Γραμματέας  κ. Γιώργος Καμπούρης,  ο πρ. Υπεύθυνος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Αντ.  Καϊλής , ο Διευθυντής της  Περιφερειακής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κ. Αριστείδης  Καλάργαλης,  οι εκπρόσωποι της Στρ,ατιωτικής Διοίκησης του Νησιού  Συνταγμ. Νικόλαος Κατσίκας και Επίλαρ. Νικόλαος Μαλάνος,  καθώς και ο Αστυνομικός Διοικητής Αγίας Παρασκευής Ευστάθιος Μεταξής.

Στην αρχή της εκδήλωσης  στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης  αναφέρθηκε στις επιρροή  του  σημαντικού έργου  του  Αριστοτέλη    στο σημερινό «Πανεπιστήμιο» τονίζοντας ότι  «η δημιουργία του θεσμού του Πανεπιστημίου οφείλεται στην Αριστοτελλική σκέψη».

Συντονιστές των δύο Συνεδριών που έλαβαν χώρα ήταν    η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς   κα Φωτεινή Ασδεράκη  και  ο  κ. Αντώνης Καϊλής   Ανώτατο στέλεχος  της Ε.Ε. πρώην υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τους  παριστάμενους στο διεθνές συμπόσιο   καλωσόρισε ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητής κ. Πάνος Γρηγορίου  ο οποίος συμμετέχοντας στο πάνελ της Α΄ Συνεδρίας ως ομιλητής  , ανέδειξε   την Αριστοτελική θέση  «οικογένεια-Κοινότητα- πόλη=το κοινό καλό»  και τον Αριστοτέλη  ως ένας   σημαντικό προπομπό  της  Ομοσπονδίωσης της Ευρώπης ,  με την Αρχή της Επικουρικότητας σύμφωνα με τον Αριστοτέλη να επιτρέπει τη λειτουργία της Πόλης.  Καταλήγοντας  σε μία Αριστοτελική ερμηνεία των αιτίων της   σύγχρονης κρίσης  που μαστίζει Ευρωπαϊκές χώρες  ,  δανειζόμενος  σκέψεις  του μεγάλου φιλοσόφου –ερευνητή.    Η  έμφαση  της Αριστοτελικής σκέψης του «αγαθώς πράττειν»  δίνει μορφή  στις  Κοινωνικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης   υπογράμμισε  μεταξύ άλλων ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών  τονίζοντας  ότι τα θεμέλια της Ε.Ε.  είναι στην αρχαία Ελληνική φιλοσοφία  .

Άλλοι ομιλητές  ήταν :

Ο Ομότιμος Καθηγητής  του  Καποδιστριακού  Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μεταξάς ο οποίος μίλησε με θέμα «Πλαίσιο αναφοράς του Συντάγματος της Αθήνας του Αριστοτέλη»( Cadres  referentiels dans la “Constitution d’ Athenes” d’ Aristote) ο οποίος υπογράμμισε ότι το ολιστικό πλαίσιο του Αριστοτέλη να  παραθέτει τα γεγονότα αντικειμενικά και συγχρόνως την προσωπική του σκέψη  παραπέμπει στη σύγχρονη σκέψη   και στο Κικέρωνα.

Ο Καθηγητής  από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν   mr Pierre Vercauteren μίλησε για την  συμβολή του Αριστοτέλη  στη Δημοκρατία και υπογράμμισε ότι   η σκέψη του επισημαίνει ακόμα και τα σημερινά προβλήματα της Δημοκρατίας , επισημαίνοντας το πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση  «του πολίτη»  και το στοίχημα που μπαίνει για τον πολίτη στη σημερινή κοινωνία που οδεύει στην παγκοσμιοποίηση.

Ο Καθηγητής  Yves Palau ( Πανεπιστήμιο Παρισίων-  Κρετέλ )  ο οποίος  μίλησε  για το «Διαρκή χαρακτήρα της σκέψης του Αριστοτέλλη»(Permanence de la pensée d’Aristote : une analyse de la notion de gouvernance au regard des théories de la constitution mixte) , αναλύοντας το σύστημα της Διακυβέρνησης  υπό το πρίσμα των θεωριών του Μικτού Συντάγματος  και τη σχέση του τότε πολιτεύματος με  το σημερινό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  καταλήγοντας ότι  η Αριστοτελική σκέψη είναι η Αρχή της Δημοκρατίας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο  Καθηγητής  Sergio Miscoiu (Πανεπιστήμιο  Κλούζ –Ρουμανίας)  ο οποίος μίλησε  με θέμα την «Επιστροφή της βιβλιογραφίας  σε σχέση με την έννοια της απόφασης  στην Αριστοτελική ρητορική» ( Retours libres sur la notion de jugement dans la Rhétorique d’Aristote)  υπογραμμίζοντας ότι  ο Αριστοτέλης επιμένει στην ανάγκη της   «  Δίκης» και ότι η αλήθεια ορίζει τις πράξεις.

Η Καθηγήτρια   Αικατερίνη Νικολαρέα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου)    μίλησε  για τον  «Αριστοτέλη –την Ελληνική τραγωδία και τον Νεοκλασσικισμό»  (Aristotle, the Greek tragedy and Neoclassicism)  υπογραμμίζοντας ότι  η Αριστοτελική σκέψη και επιρροή  έδωσε άλλη διάσταση και έκανε την τραγωδία «Οιδίππους Τύραννος»  την επιτομή της  τραγωδίας .

Ο  Καθηγητής  Κοινωνιολογίας κ. Σωτήρης Χτούρης  μίλησε με θέμα: «Οίκτος, Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη, Από τον Αριστοτέλη έως τον Ρόουλς υπό το φως της προσφυγικής κρίσης»  εκφράζοντας την θέση ότι  μέσα από τις  σχέσεις  φιλίας και αμοιβαιότητας  μεταξύ των εθελοντών-αλληλέγγυων και προσφύγων  αναπτύσσεται  η έννοια  της κοινότητας  και Αλληλεγγύης  που μας οδηγεί στην Αριστοτελική σκέψη του «πολιτικού όντος».

Ο  Αναπληρωτής Καθηγητής Senior Lecturer Πανεπιστημίου Αιγαίου  κ.  Δημήτριος Μπάλλας    μίλησε για τη Γεωγραφία της Ευτυχίας   και τις  αρετές της  γαλήνης, αυτοεκτίμησης  και αυτοολοκλήρωσης   σύμφωνα με την Αριστοτελική σκέψη.

Τέλος   με πρωτοβουλία της υπεύθυνης σχολικών  δράσεων της  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  κας Μαρίας Τζουρά,   ο Διευθυντής  του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Καλλονής  κος Χατζηιωάννου Χριστόδουλος   και οι μαθητές που πήραν μέρος  στη δράση, παρουσίασαν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ   με τίτλο «Βουτιά στα μυστικά της λιμνοθάλασσας του Αριστοτέλλη»   στη διάρκεια του οποίου ακούστηκε  η μελωδία της Ευτυχίας  – ύμνος της Ε.Ε.  της η 9η  Συμφωνίας  του Μπετόβεν.     Συντελεστές  του Ντοκιμαντέρ  εκτός από τον κ. Χατζηιωάννου Χριστόδουλο οι  εκπαιδευτικοί:   κα  Μαρίνα Γιαβάση ,  Θεόδωρος Καμπάς, Δέσποινα Κουτσομύτη, Άννα Πολυχρόνη,  Βάγια Χονδρού και όλοι οι μαθητές της  6ης τάξης .

 

 

 

 

Συντάκτης: Χρυσοπούλου Δήμητρα