ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ- ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
10 Ιουλίου, 2016
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ”
22 Ιουλίου, 2016

ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ”

 

Ξεκίνησαν τη  Δευτέρα 11 Ιουλίου στις  10:00πμ , στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου , τα μαθήματα του   διεθνούς σχολείου  “Summer School 2016” που  συνδιοργανώνουν για  4η συνεχή χρονιά το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου από κοινού με  το Πανεπιστήμιο  του Λουξεμβούργου (University of Luxembourg) με τη συμμετοχή συνολικά οκτώ (8)  Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ( +  Catholic University of Louvain, University of Cluj, University of Siegen, University of Nantes, University of Cadix, University of Piraeus ).

Το θέμα μελέτης  του  “Summer School 2016”  είναι: « Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση , Μετανάστευση και Ιθαγένεια» με στόχο την παραγωγή και προαγωγή γνώσης  αναφορικά  με την τρέχουσα κατάσταση του Μεταναστευτικού προβλήματος, την παράνομη μετανάστευση και την Ιθαγένεια,  σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο , σε συμφωνία με τους φορείς που σχεδιάζουν και παράγουν τις πολιτικές.

Την έναρξη των μαθημάτων τίμησε με την παρουσία της η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου  κ. Χριστιάνα  Καλογήρου ,  την οποία με ιδιαίτερη χαρά  υποδέχθηκαν στην αίθουσα οι  καθηγητές και φοιτητές των Ευρωπαϊκών σχολείων.

Καλωσορίζοντας την Περιφερειάρχη  ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Καθηγητής κ. Πάνος Γρηγορίου  ευχαρίστησε την κα Καλογήρου για την μέχρι τώρα καλή συνεργασία και  το ενδιαφέρον της «να ακούσει και μοιραστεί» τα οράματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας προαναγγέλλοντας την  επικείμενη «θεσμοποίηση»  του Διεθνούς  Θερινού Σχολείου (Summer School).

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια η Περιφερειάρχης κα Χρ. Καλογήρου,  τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αποτελεί  ιδιαίτερη χαρά  που λειτουργεί θερινό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου  , ιδίως σε ένα νησί που δοκιμάστηκε   το τελευταίο διάστημα και δέχθηκε μέσα σε  7 μήνες  850.000  Πρόσφυγες και Μετανάστες. Προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά  ανθρωπιστικά και όπως οι διεθνείς νόμοι προστάζουν  και αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να πούμε ότι από τις  20 Μαρτίου και μετά   κατατέθηκαν  8.000 αιτήσεις  για παροχή Ασύλου , οι περισσότερες εκ των οποίων  διεκπεραιώθηκαν και  λιγότερες εκκρεμούν.  Βρισκόμαστε  τώρα  στην φάση του σχεδιασμού μιας στοχευόμενης  πολιτικής Ένταξης των μεταναστών στο Β. Αιγαίο  υπό τις  προϋποθέσεις του καλού σχεδιασμού και  καλής εφαρμογής. Χρειάζεται όραμα και συνεργασίες για να μετατρέψουμε την  Περιφέρεια Β. Αιγαίου σε τόπο ανάπτυξης και ευημερίας για τους πολίτες της.»

Στη διάρκεια του  « Θερινού Σχολείου»  οι συμμετέχοντες θα  προσπαθήσουν να συμβάλλουν  σε αναπτυξιακές και ερευνητικές δράσεις  στο πεδίο της Δημοκρατίας  , την Νομοθεσία  σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο αντιπαραβάλλοντας τις Ευρωπαϊκές  Πολιτικές  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.  Έμφαση θα δοθεί  στην σπουδή  των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών πολιτικών της Μετανάστευσης,  του Ασύλου και της Ιθαγένειας και την  εφαρμογή τους στα  δύο επίπεδα  Εθνικό και Ευρωπαϊκό.
Τα μαθήματα που ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου θα διαρκέσουν έως τις  21 Ιουλίου  με κύριο ενδιαφέρον την βαθειά γνώση σχετικά με την έννοια και τις εφαρμογές της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια και τη στο συμβολή  της ΕΕ στη διεθνή συζήτηση για τη διακυβέρνηση , με έμφαση στον εκδημοκρατισμό των διεθνών διαδικασιών λήψης αποφάσεων .Το ενδιαφέρον θα στραφεί στην λεπτομερή ανάλυση ενός ευρέως φάσματος   πολιτικών διακυβέρνησης ,  υπό την οπτική ενός εργαλείου περιορισμού του ρόλου του κράτους .

 

 

 

Συντάκτης: Χρυσοπούλου Δήμητρα