Γερμανία: Πτώση για το κόμμα της Μέρκελ – Ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί
3 Σεπτεμβρίου, 2016
ΠΓΔΜ: Συμφωνία για εκλογές το Δεκέμβριο μετά το σκάνδαλο υποκλοπών
3 Σεπτεμβρίου, 2016

Μετάδοση των online προγραμμάτων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών σε όλη την ΕΕ επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί μπορεί να αναγκαστούν να μεταδίδουν το πρόγραμμά τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο στη χώρα όπου εδρεύουν σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, που προωθείται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από μεγάλες εταιρείες σε όλη την Ευρώπη.

Οι οnline υπηρεσίες TV streaming, όπως το Netflix, δεν θα επηρεαστούν από το νόμο, σύμφωνα με το σχέδιο που περιήλθε στην κατοχή της EurActiv.com.

Οι αλλαγές στον νόμο περί ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων της ΕΕ θα εφαρμοστούν στη λεγόμενη αρχή της χώρας καταγωγής (country of origin principle) για τις online υπηρεσίες catch-up των ραδιοτηλεοπτικών φορέων που δείχνουν προγράμματα κατά παραγγελία (on-demand). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, οι εθνικοί κανόνες ισχύουν μόνο στη χώρα όπου στέλνεται το σήμα εκπομπής. Η Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει την αλλαγή ως μέρος της αναθεώρησης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας τον ερχόμενο μήνα.

Εμπορικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς άσκησαν πίεση ενάντια στα σχέδια της Επιτροπής να επεκτείνει την ισχύ του νόμου στις online υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα εξαλείψει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας εδαφικής φύσεως  και θα μειώσει τις προσοδοφόρες πωλήσεις των αδειών τους σε άλλες χώρες.

Νωρίτερα το καλοκαίρι, στελέχη από 15 εμπορικές τηλεοπτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων του Sky, του ITV και του γαλλικού Canal + προειδοποίησαν ότι οι αλλαγές θα έχουν «ανατριχιαστική επίδραση στις επενδύσεις τηλεοπτικών προγραμμάτων».

Η Επιτροπή προτείνει  «η πρόσβαση ή η χρήση βοηθητικών online υπηρεσιών να θεωρείται ότι συμβαίνει μόνο στο κράτος μέλος, στο οποίο ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός έχει την κύρια εγκατάστασή του, ενώ εκ των πραγμάτων η βοηθητική ηλεκτρονική υπηρεσία μπορεί να προσφερθεί εκτός συνόρων σε άλλα κράτη μέλη».

Περισσότερα εδώ.