Κυπριακό: Κενό αέρος στο περιουσιακό
3 Σεπτεμβρίου, 2016
Στην Άγκυρα ο Αβραμόπουλος για επαφές για το προσφυγικό
3 Σεπτεμβρίου, 2016

Μετά την Apple, ήρθε η σειρά ευρωπαϊκών εταιρειών;

Αιφνιδιασμό, έντονες αντιδράσεις και ακόμη περισσότερες συζητήσεις προκάλεσε η απόφαση της Κομισιόν να επιβάλλει στην Apple την πληρωμή 13 δις ευρώ στην Ιρλανδία λόγω παράνομων φοροελαφρύνσεων.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ έκρινε ότι το ποσό των 13 δις ευρώ αντιστοιχεί στα διαφυγόντα έσοδα της Ιρλανδίας  λόγω της ειδικής φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Apple και Δουβλίνου που επέτρεπε στον αμερικανικό κολοσσό όχι μόνο την διοχέτευση στις ιρλανδικές θυγατρικές της σχεδόν όλων των κερδών από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, αλλά και την φορολόγησή τους με εξαιρετικά χαμηλούς πραγματικούς συντελεστές (μεταξύ 1% και 0,0005%) για την περίοδο 2003-2014. Ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία είναι 12,5%, εκ των χαμηλότερων μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Γιατί όμως η Κομισιόν αποφάσισε να ταρακουνήσει τα νερά και τι κρύβεται πίσω αυτή την απόφαση; Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές η εν λόγω απόφαση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μία ιστορική καμπή στις σχέσεις ΕΕ και πολυεθνικών.  Η  Κομισιόν επιθυμεί να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να συγκρουσθεί με μεγάλες εταιρείες που φοροαποφεύγουν, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τον απλό Ευρωπαίο πολίτη, που ακόμα βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσεως.

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμέτωπη με τις συνεχώς αυξανόμενες επικρίσεις για ελλειπή αντανακλαστικά και αδυναμία επιβολής των ευρωπαϊκών αποφάσεων  όπως λόγου χάρη στο μεταναστευτικό, επιδιώκει να δείξει πυγμή και να διαμηνύσει ότι θα εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία μηδενός εξαιρουμένου.

Περισσότερα εδώ.