Μετά την Apple, ήρθε η σειρά ευρωπαϊκών εταιρειών;
3 Σεπτεμβρίου, 2016
Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο
3 Σεπτεμβρίου, 2016

Στην Άγκυρα ο Αβραμόπουλος για επαφές για το προσφυγικό

Στην Άγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως δήλωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

Βασικό θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι η συμφωνία για το προσφυγικό, μετά τις προειδοποιήσεις της τουρκικής πλευράς ότι θα σταματήσει όλες τις επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απελευθερώσει έως και τον Οκτώβριο τις βίζες για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδεύουν στη Ζώνη Σένγκεν.

«Προσβλέπω σε επικερδείς συζητήσεις με φίλους και εταίρους, όπως πάντα», δήλωσε μετά την άφιξή του ο Έλληνας επίτροπος.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο αρμόδιος επίτροπος για διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, έχουν διαμηνύσει ότι η συμφωνία για το προσφυγικό και η υπόθεση των θεωρήσεων είναι ξεχωριστές.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Handelsblatt» την Κυριακή, ο κ. Χαν δήλωσε μάλιστα ότι η Άγκυρα έχει οικονομικά και πρακτικά κίνητρα να παραμείνει πιστή στη συμφωνία για το προσφυγικό ακόμα κι αν δεν αρθούν άμεσα οι βίζες.

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, αναζωπυρώνοντας φόβους για νέο κύμα εισροών σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Αυτή τη στιγμή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούνται 12.227 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που ήδη υπερβαίνει τη χωρητικότητα των διαθέσιμων δομών κατά σχεδόν 5.000 θέσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κυβερνητικού οργάνου για το προσφυγικό.

Συνολικά σε ελληνικό έδαφος φιλοξενούνται 59.272 άτομα.

Περισσότερα εδώ.