Βερολίνο: «Μη δεσμευτικό το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων»
5 Σεπτεμβρίου, 2016
Ντάισελμπλουμ: Τεράστιο λάθος η δικαστική υπόθεση για την ΕΛΣΤΑΤ
5 Σεπτεμβρίου, 2016

Επιμένει το Βερολίνο για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι αποστασιοποιείται από το ψήφισμα της γερμανικής βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Τα σχετικά δημοσιεύματα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, «παραπλανητικά και λανθασμένα». Η βουλή έχει το δικαίωμα να εκφράζεται για κάθε θέμα, ενώ η κυβέρνηση στηρίζει και υποστηρίζει αυτό το «κυρίαρχο δικαίωμα» του κοινοβουλίου. Όπως πρόσθεσε ακόμη, η βουλή εξέφρασε την άποψή της μέσω του ψηφίσματος, το οποίο όμως -και κατά την άποψη του κοινοβουλίου- δεν είναι νομικά δεσμευτικό.

Αναφορικά με την προσωπική άποψη της καγκελαρίου για την γενοκτονία των Αρμενίων ο κ. Ζαίμπερτ υπενθύμισε ότι, ναι μεν η Άγκελα Μέρκελ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, στη δοκιμαστική όμως ψηφοφορία στην ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών την προηγούμενη μέρα η καγκελάριος είχε ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος.

Συνάντηση Μέρκελ-Ερντογάν στην Κίνα

Αναφορικά με τη στάση του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε ότι ο υπουργός «στηρίζει και θα στηρίζει» το ψήφισμα της βουλής. Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα αυτό να συμβεί σύντομα.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εκτός από τη συνάντηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο περιθώριο της συνόδου των G20 που θα διεξαχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Κίνα, πιθανώς η καγκελάριος να έχει και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

Διαθέσιμο εδώ.