Η ασφάλεια στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα
5 Σεπτεμβρίου, 2016
Επιμένει το Βερολίνο για τη γενοκτονία των Αρμενίων
5 Σεπτεμβρίου, 2016

Βερολίνο: «Μη δεσμευτικό το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων»

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να αποστασιοποιηθεί από την πρόσφατη απόφαση αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Το Βερολίνο ελπίζει ότι σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα άρει την απαγόρευση να επισκέπτονται τα στρατεύματα που σταθμεύουν στη χώρα που ισχύει για τους Γερμανούς βουλευτές, σύμφωνα με τη EurActiv Γερμανίας.

Αν και πήρε πολύ καιρό, η γερμανική βουλή αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων στην ψηφοφορία-ορόσημο της 2ης Ιουνίου. Ωστόσο, η καγκελάριος της χώρας Άγκελα Μέρκελ και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν απόντες λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων». Και οι δύο όμως υποστήριξαν δημόσια την κίνηση.

Ωστόσο τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση σε μια πολιτική χειρονομία καλής θέλησης προς την Άγκυρα.

Μετά  την επίσημη αναγνώριση από την κάτω βουλή της χώρας, η Τουρκία απαγόρευσε στους Γερμανούς πολιτικούς να επισκέπτονται τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία.

Αυτή τη στιγμή η βάση του Ιντσιρλίκ φιλοξενεί περισσότερους από 200 Γερμανούς στρατιώτες, έξι αεροσκάφη Tornado reconaissance και αεροσκάφη τάνκερ, που εμπλέκονται στον πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους.

Το Βερολίνο ελπίζει ότι μια συμφωνία  μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της Καγκελαρίας θα οδηγήσει τώρα στην άρση της απαγόρευσης. Η Der Spiegel υποστηρίζει ότι ο επίσημος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ θα κινηθεί για την απομάκρυνση της απόφασης από τη γερμανική βουλή.

Περισσότερα εδώ.