Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στη «γέφυρα του Πούτιν» στην Κριμαία
5 Σεπτεμβρίου, 2016
Ο Γερμανικός στρατός ξεκινά να εκπαιδεύει πρόσφυγες
5 Σεπτεμβρίου, 2016

Η υπόθεση της Apple διχάζει την ιρλανδική κυβέρνηση

Η εύθραυστη κυβέρνηση μειοψηφίας της Ιρλανδίας θα συνεδριάσει σήμερα (2 Σεπτεμβρίου) προκειμένου να επιλύσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόφαση της ΕΕ για την Apple η οποία έχει διχάσει τη χώρα. Εν τω μεταξύ, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές επιτέθηκαν στους επικριτές της απόφασης.

Η Ιρλανδία πρέπει να αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για είσπραξη 13 δις ευρώ σε φόρους από τον τεχνολογικό κολοσσό των ΗΠΑ, με την πίεση της κοινής γνώμης να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για την ανακούφιση από τη χρόνια λιτότητα να αυξάνεται.

Το ποσό ισοδυναμεί περίπου με το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ιρλανδίας για το περασμένο έτος και το σύνολο σχεδόν του ετήσιου προϋπολογισμού της για την υγεία.

Ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν χαρακτηρίζει την απόφαση ορόσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως «περίεργη» και δεσμεύθηκε να αμφισβητήσει τη διαπίστωση ότι η Ιρλανδία παρείχε στην Apple ειδική μεταχείριση.

Ωστόσο, η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη η οποία αναμενόταν να επισπεύσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν κατέληξε σε συναίνεση.

Αντιθέτως, ανεξάρτητοι υπουργοί της κυβέρνησης συνασπισμού αρνήθηκαν να συμφωνήσουν και ζήτησαν πρόωρη ανάκληση του κοινοβουλίου για να ψηφίσει επί του θέματος.

Η εφημερίδα Irish Times χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής ως «μίνι σεισμό», λέγοντας ότι η αδυναμία να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική θα μπορούσε να «τελειώσει με την κατάρρευση του συνασπισμού» και να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Περισσότερα εδώ.