Φόβοι στην αυτοκινητοβιομηχανία για τη συνεργασία με παροχείς ίντερνετ
4 Οκτωβρίου, 2016
Τούρκος πρέσβης στην ΕΕ: Εφικτή μια ταχεία συμφωνία στο θέμα της βίζας
4 Οκτωβρίου, 2016

Αντιδράσεις από τη Ρωσία για την υποψηφιότητα Γκεοργκίεβα

Η Ρωσία και τρία άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου) έγειραν ερωτήματα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Βουλγαρίας ότι η Επίτροπος αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι πλέον η επίσημη υποψήφια της χώρας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία, η Αγκόλα, η Ουρουγουάη και η Μαλαισία ζήτησαν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση της Σόφια μετά την ανακοίνωση ότι η  Γκεοργκίεβα είναι η «μόνη και μοναδική υποψήφια» της Βουλγαρίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σε επιστολή η οποία κοινοποιούσε την υποψηφιότητά της.

Την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) η Γκεοργκίεβα προτάθηκε επίσημα από τη βουλγαρική κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τη μέχρι πρότινος υποψήφια για τη θέση Ιρίνα Μπόκοβα η οποία απέτυχε να κερδίσει ισχυρή υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας σειράς άτυπων ψηφοφοριών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην τελευταία ψηφοφορία, η Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO, κατετάγη έκτη μεταξύ των εννέα υποψηφίων.

Από την πλευρά της, η Μπόκοβα δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην κούρσα και δεν υπάρχουν κανόνες που να την αναγκάζουν να παραιτηθεί, παρότι οι πιθανότητές της μειώνονται χωρίς την υποστήριξη της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Περισσότερα εδώ.