Επείγουσα ανθρωπιστική πρωτοβουλία της ΕΕ για το Χαλέπι
5 Οκτωβρίου, 2016
Πάνος Καρβούνης: “Δίχως ενωμένη την Ευρώπη δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε”
5 Οκτωβρίου, 2016

Κλ. Διακομανώλη: “Ενώ τον Απρίλιο είχαμε 400 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά, πλέον μιλάμε για 800 ενώ στόχος είναι οι 1,500”

Η κ.Κλ.Διακομανώλη, Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις για το προσφυγικό στο Κανάλι της Βουλής και την εκπομπή “Βουλής Βήμα”, της κ. Αλ. Κουλούρη (21/09).

Αρχικά, η κ. Διακομανώλη διευκρίνισε πως το ποσό που αναλογεί συνολικά και από διάφορες πηγές ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Ελλάδα για τη μετανάστευση μέχρι το 2020 είναι αρκετά μεγαλύτερο των €800 εκατ. Ωστόσο, “εντοπίζεται μια δυσκολία ως προς την απορρόφησή του”, παραδέχτηκε. Προς τούτο, “θα υπάρξει απόσπαση ενός ευρωπαίου αξιωματούχου στην ελληνική διοίκηση” δήλωσε, κάνοντας μνεία στη σχετική πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν συνεχεία, αν και έκανε λόγο για τις χώρες-μέλη που αρνούνται να απορροφήσουν πρόσφυγες βάσει του μηχανισμού της μετεγκατάστασης, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες μέλη που έχουν πάρει πρόσφυγες από την Ελλάδα. “Μέχρι στιγμής υπάρχουν 3,500 πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί σε ευρωπαϊκές χώρες από την Ελλάδα “, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, η κ. Διακομανώλη υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει στην Ελλάδα ειδική υπηρεσία, με Επικεφαλής τον κ. Maarten VERWEY, που ασχολείται τόσο με το συντονισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται με το προσφυγικό -όχι μόνο των ελληνικών- όσο και τη σύνδεση αυτών με ΜΚΟ και με Διεθνείς οργανισμούς όπως την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες κλπ. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου από τηνEASO για τη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου.

Ως προς τις ροές, η ίδια ξεκαθάρισε πως είναι πλέον ελεγχόμενες. “Μιλάμε για περίπου 100 ανθρώπους ημερησίως και ελπίζουμε να παραμείνουν εκεί”, είπε. Δεν παρέλειψε δε αναφερθεί και στη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία την οποία “η Επιτροπή θεωρεί ζωντανή και την υποστηρίζει  με κάθε δυνατό μέσο”.

Ερωτηθείσα για το νέο Ευρωπαϊκό εξωτερικό επενδυτικό σχέδιο, η κ. Διακομανώλη δήλωσε προς πρόκειται για μια καινούργια πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο JUNCKER κατά την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα. “Μέσω αυτού θα δοθεί μια extra ενίσχυση των επενδύσεων –μέσω κυρίως του ιδιωτικού τομέα- στις χώρες της Αφρικής και της Μεσογείου, δηλαδή στη ‘γειτονιά’ της Ελλάδας, έτσι ώστε να ανασταλεί η πρόθεση φυγής πληθυσμών των γειτονικών χωρών που βρίσκονται σε οικονομική δυσκολία προς την Ευρώπη”.

Τέλος, αναφερόμενη στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, η κ. Διακομανώλη επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα τελευταία: “Ενώ τον Απρίλιο είχαμε μόνο 400 διαθέσιμες θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά, πλέον μιλάμε για 800 ενώ η Επίτροπος Δικαιοσύνης κα Γιουροβα που ήταν

πρόσφατα στην Ελλάδα δήλωσε ότι στόχος μας είναι να φτάσουμε στις 1,500 τους επόμενους μήνες”.

Διαθέσιμο εδώ.