Επίσκεψή Επιτρόπου Στυλιανίδη στο Ιράν για ανθρωπιστικά ζητήματα
31 Οκτωβρίου, 2016
Ευρωπαϊκή εγγύηση για δάνεια ύψους 15 εκατ. ευρώ προς ελληνικές επιχειρήσεις
31 Οκτωβρίου, 2016

Νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 33 εκατ. ευρώ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η νέα αυτή οικονομική βοήθεια αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ολοκλήρωση της νήσου και στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ. Τα έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας ποικίλουν – από την κατασκευή έργων υποδομής π.χ. χωματερές και τις επιχορηγήσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έως και τις υποτροφίες και τη στήριξη για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι η επιτροπή για τους αγνοούμενους. Η διαχείριση του προγράμματος γίνεται απευθείας από την Επιτροπή προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Αντιπρόεδρος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε: «Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ αποτελεί άλλο ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Επιτροπής για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η στήριξη αυτή επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.»

Η υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επίσης στηρίζει τις διαπραγματεύσεις διευθέτησης κατόπιν αιτήματος των δύο κοινοτήτων, με την παροχή συμβουλών σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Από τον περασμένο Φεβρουάριο η υπηρεσία στήριξης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ενώ ανέλαβε και τον συντονισμό των εργασιών της Επιτροπής για διευκόλυνση της διαδικασίας διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος σε συνεργασία με τον προσωπικό απεσταλμένο του Προέδρου Γιούνκερ στην Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Διαθέσιμο εδώ.