Ομπάμα για προσφυγικό: Σε Ιταλία, Ελλάδα και Γερμανία το μεγαλύτερο βάρος
31 Οκτωβρίου, 2016
«Πολύ πιθανό» να χρειαστεί να ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit
31 Οκτωβρίου, 2016

Υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον ESM τάσσεται ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον ESM, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα διασώσεων ήταν επιτυχημένο στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.

Μιλώντας σε ινστιτούτο μελετών, είπε ότι οι όροι των προγραμμάτων στήριξης μπορεί να μην ήταν αρεστοί στις χώρες αυτές, αλλά έπρεπε να τους αποδεχθούν. Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε ότι θα άξιζε να εξελιχθεί ο ESM περαιτέρω και να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι τα πολιτικά κίνητρα παίζουν υπερβολικά μεγάλο ρόλο στο πώς εξετάζονται τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών – μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ. 3

Φέτος η Κομισιόν έδωσε στη Γαλλία μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, κίνηση που εξόργισε το Βερολίνο. Η Γερμανία είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων, που ζητούν από τις χώρες να διατηρούν τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους κάτω από 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι «μια νομισματική ένωση χωρίς κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική είναι ατελής» και «απουσία μίας τέτοιας κοινής πολιτικής, η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργεί μόνο αν έχει συγκεκριμένους κανόνες και τους τηρεί». Πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι γερμανική εμμονή, αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού, της ιδιαιτερότητας της νομισματικής ένωσης».

Ο ίδιος παραδέχθηκε ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να υπάρξει ομόφωνη στήριξη μιας ενοποίησης, υπέρ της δημιουργίας δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης στην Ευρώπη για την ενίσχυση της Ευρωζώνης.

Περισσότερα εδώ.