ΟΟΣΑ: Ουραγός στην απασχόληση η Ελλάδα
31 Οκτωβρίου, 2016
Περιορισμένες οι Brexit αναφορές στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Μέι
31 Οκτωβρίου, 2016

Κόντρα στις Βρυξέλλες για τα κριτήρια Τουρκίας

Λίφτινγκ στα Συμπεράσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες επιδιώκει η Λευκωσία, προκειμένου να καταγραφεί εκ νέου η υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει πλήρως και «χωρίς δυσμενείς διακρίσεις», «όλα τα κριτήρια» του οδικού χάρτη για την ελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων, «έναντι όλων των κρατών-μελών» της Ε.Ε.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Λευκωσία, υπέβαλε «σχόλια» επί του προσχεδίου Συμπερασμάτων, υπό το φως της προκλητικής αξιολόγησης της Κομισιόν που θεωρεί ότι έχουν «εκπληρωθεί» κριτήρια του οδικού χάρτη της Τουρκίας, αν και ομολογεί ότι η Άγκυρα δεν τα εφαρμόζει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί δεν την αναγνωρίζει.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», οι τροποποιήσεις που επιδιώκει το κυπριακό ΥΠΕΞ, μέσω των σχολίων που υποβλήθηκαν, αναφέρονται χαρακτηριστικά σε «πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή τόσο της συμφωνίας επανεισδοχής (σ.σ. παρανόμων μεταναστών), όσο και του οδικού χάρτη για τις θεωρήσεις διαβατηρίων έναντι όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας σε θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων».

Παράλληλα, η Λευκωσία ζητά «χωρίς διακρίσεις απαλλαγή της υποχρέωσης για βίζα για τους πολίτες όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. που εισέρχονται στην τουρκική επικράτεια».

Το αρχικό προσχέδιο που είχε κυκλοφορήσει αρκείτο απλώς να αναφέρει ότι «η απαίτηση για θεωρήσεις διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες θα αρθεί όταν εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια», κάτι που δεν καλύπτει τις επιδιώξεις της Λευκωσίας. Συνεπώς, το ΥΠΕΞ επιδιώκει όπως το επικαιροποιημένο προσχέδιο που θα τεθεί σήμερα ενώπιον των ηγετών των «28», διασφαλίζει πλήρως τα κυπριακά συμφέροντα.

Περισσότερα εδώ.