Κόντρα στις Βρυξέλλες για τα κριτήρια Τουρκίας
31 Οκτωβρίου, 2016
Αυξημένα κονδύλια για το Erasmus+ το 2017
31 Οκτωβρίου, 2016

Περιορισμένες οι Brexit αναφορές στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Μέι

Η Τερέζα Μέι θα παραστεί σήμερα στο πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και θα καταστήσει σαφές στους υπόλοιπους 27 Ευρωπαίους ηγέτες ότι η απόφαση του βρετανικού λαού για Brexit είναι «απολύτως ξεκάθαρη», μη αναστρέψιμη και πρέπει να γίνει σεβαστή, προσθέτοντας ότι είναι ώρα να κοιτάξουν όλοι προς το μέλλον και τη νέα σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών.

Το Brexit δεν περιλαμβάνεται στην κύρια ατζέντα θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής, ωστόσο η κα Μέι αναμένεται να πάρει το λόγο «την ώρα του καφέ» στο τέλος του επίσημου δείπνου εργασίας για να δηλώσει ότι στόχος της είναι μία «ομαλή, εποικοδομητική και με τάξη διαδικασία» εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, με τρόπο που θα ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, αναμένεται να πει ότι επιδίωξή της θα είναι «μία ισχυρή Βρετανία ως εταίρος μίας ισχυρής ΕΕ».

Η βρετανική κυβέρνηση επιδιώκει την έναρξη προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους πριν από την έναρξη της επίσημης διαδικασίας εξόδου με την επίκληση του Άρθρου 50, που θα γίνει έως τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου. Ωστόσο οι θεσμοί και οι ηγέτες από την άλλη ακτή της Μάγχης εμμένουν στη θέση ότι «χωρίς επίσημη ειδοποίηση από τη βρετανική πλευρά ότι αρχίζει η διαδικασία, δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση».

Περισσότερα εδώ.