Τουσκ για μεταναστευτικό, Ρωσία και Brexit
31 Οκτωβρίου, 2016
Μπαν Κι-μουν: Επείγουσα συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης για τη Συρία
31 Οκτωβρίου, 2016

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη CETA

Η κυβέρνηση της Βαλλονίας απέρριψε την τελευταία προσφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες το βράδυ (20 Οκτωβρίου), η οποία έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει η διαδικασία επικύρωσης της ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά πριν η «καυτή πατάτα» περάσει στους ηγέτες της ΕΕ αργότερα την Παρασκευή .

Εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ συζήτησαν ένα νέο «κοινό ερμηνευτικό όργανο» που αποσκοπεί στην αποσαφήνιση ορισμένων εκ των ζητημάτων που έθεσε η γαλλόφωνη βελγική περιφέρεια για τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία επισύναψαν πρόσθετες δηλώσεις για την αντιμετώπιση των ανησυχιών σχετικά με τους ΓΤΟ, τη χρήση ορμονών σε προϊόντα τροφίμων, και τις δημόσιες συμβάσεις.

Το κείμενο ήταν αποτέλεσμα των δύο γύρων διαπραγματεύσεων της Κυριακής και της Τετάρτης και Πέμπτης, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η σύνταξη του εγγράφου ολοκληρώθηκε με τη συμβολή των Βαλλώνων.

Ωστόσο, ο υπουργός-πρόεδρος της βελγικής περιφέρειας Πολ Μανιέτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συστήσει στο Κοινοβούλιο της Βαλλονίας να διατηρήσει το βέτο  για την εμπορική συμφωνία.

Περισσότερα εδώ.