Πάνος Καρβούνης: “Οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι θετικές”
31 Οκτωβρίου, 2016
Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη CETA
31 Οκτωβρίου, 2016

Τουσκ για μεταναστευτικό, Ρωσία και Brexit

Ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της συνεδρίασης αργά το βράδυ της Πέμπτης, πως το επίκεντρο της συζήτησης των «28» για το μεταναστευτικό ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής με στόχο τη μείωση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ιταλία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα μπορεί να επιτρέψει στο μέλλον την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.

Πρόσθεσε ότι κυριάρχησε η αντίληψη ότι δεν μπορεί να υπάρχει «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή» αλλά «αποτελεσματική αλληλεγγύη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ελπίδα ότι την Παρασκευή θα βρεθεί ένας συμβιβασμός με τον κυβερνήτη της Βαλονίας Πολ Μανιέτ που θα επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κατά την διάρκεια της νύχτας. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και η Καναδή υπουργός για απευθείας συζητήσεις με τον Μανιέτ.
Στις αποψινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, περιλαμβάνονται η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κυρίως από την Αφρική και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως οι «28» αποφάσισαν να μείνουν ενωμένοι μπροστά στη στρατηγική της Ρωσίας «να αποδυναμώσει την ΕΕ». «Αυτή είναι μια νηφάλια εκτίμηση. Δεν έχουμε αυταπάτες» είπε ο κ. Τουσκ.

Περισσότερα εδώ.