Ημέρες Κινηματογράφου LUX
3 Νοεμβρίου, 2016
“Καλέσαμε δημοσιογράφους απ’ όλη την ΕΕ, για να μάθουν την αλήθεια για το προσφυγικό”
3 Νοεμβρίου, 2016

“Τα χρήματα που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία”

Ο Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλά για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό στο Κανάλι της Βουλής και την Αλεξία Κουλούρη (21/10/2016).

Ο κ. Καρβούνης αρχικά επεσήμανε ότι η νέα Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή -μετεξέλιξη της FRONTEX- διαθέτει περισσότερο προσωπικό και ίδια υλικά μέσα, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση που υπάρχει μια ιδιαίτερη απειλή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.  “Από τη μία θα σταματήσει τις ανεξέλεγκτες ροές -όταν θα υπάρχουν- και από την άλλη θα βοηθήσει στην επιστροφή στις χώρες προέλευσης των παράτυπων μεταναστών, ενισχύοντας την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι “οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά είναι περίπου 100 την ημέρα”, υποδηλώνοντας πως -τουλάχιστον προς το παρόν- η Συμφωνία με την Τουρκία τηρείται. Στο ίδιο πλαίσιο συμπλήρωσε ότι οι πνιγμοί στο Αιγαίο έπεσαν κατακόρυφα

Όσον αφορά την πρωτοβουλία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την επίσκεψη των 34 ευρωπαίων δημοσιογράφων στη χώρα μας, ο κ. Καρβούνης ανέφερε πως σκοπός είναι να ενημερωθούν οι τελευταίοι από πρώτο χέρι και να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να κάνουν το σωστό ρεπορτάζ.

Εν συνεχεία, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας τόνισε πως τα χρήματα που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν άμεσο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, ενώ αναφορικά με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται από τη μεριά της Ευρώπης, δήλωσε πως πέρα των περίπου 1000 στελεχών από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, “ο κ. Maarten Verwey -ο ευρωπαίος συντονιστής για την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας- συνδράμει στην καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού”.

Τέλος, ερωτηθείς για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, ο κ. Καρβούνης δήλωσε ότι “αποτελεί μία επένδυση, μια προσπάθεια ένταξης αυτών των ανθρώπων σε κάποιες δομές”. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι τα χρήματα για τη δράση αυτή προέρχονται από τα κονδύλια της ανθρωπισικής βοήθειας που διαχειρίζεται ο Επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Στυλιανίδης.

Περισσότερα εδώ.