Αγωνία σε ολόκληρο τον πλανήτη για τα αποτελεσματα των αμερικανικών εκλογών
9 Νοεμβρίου, 2016
O Ντόναλντ Τραμπ ο νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών
10 Νοεμβρίου, 2016

Η Επιτροπή καταθέτει σχέδιο κανονισμού για τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις αναφορικά με σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής που θα ψηφιστεί το επόμενο έτος και αφορά τον προσδιορισμό του ακρυλαμιδίου, μίας ουσίας που παρουσιάζεται στις τροφές ευρείας κατανάλωσης, κατά τη διάρκεια θερμικής επεξεργασίας.

Παρότι η βιομηχανία τροφίμων θεωρεί ότι το σχέδιο της Επιτροπής αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ορισμένοι επιστήμονες και ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι δεν είναι επαρκές για την ασφάλεια των καταναλωτών.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο;

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ένωση η οποία παρουσιάζεται κατά κανόνα σε τρόφές όπως τα τσιπς, το ψωμί, τα μπισκότα και τον καφέ, κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120C°), όπως στο τηγάνισμα και στο ψήσιμο.

Το ακρυλαμίδιο εμφανίζεται όταν θερμαίνονται οι τροφές πλούσιες σε άμυλο, ενώ η ποσότητα του ακρυλαμιδίου καθορίζεται από τη διάρκεια και τη θερμοκρασία του μαγειρέματος.

Κίνδυνοι για την υγεία

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ) τον Ιούνιο του 2015, επεσήμανε ότι η ύπαρξη ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα είναι «ανησυχητική για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε καταναλωτές όλων των ηλικιών».

Επίσης η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ χαρακτηρίζει το ακρυλαμίδιο ως μία «εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία».

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), η Καμίλ Περιν, αρμόδια για τον τομέα της πολιτικής τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), παρέθεσε ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων τα οποία αποδεικνύουν ότι το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα ζώα.

Εκτός από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου για τους καταναλωτές, η Περιν τόνισε ότι υφίσταται η πιθανότητα και για άλλες βλάβες στο νευρικό και αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι επιστήμονες και οι φορείς χάραξης πολιτικής ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με το εν λόγω θέμα το 2000, ενώ μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή βιομηχανία τροφίμων έχει εισάγει σύστηματα ελέγχου για τα επίπεδα ακρυλαμιδίου, σε συνεργασία με την Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Το επόμενο έτος η ψηφοφορία

Η Επιτροπή δήλωσε την πρόθεσή της να θεσπίσει δεσμευτικά μέτρα για τη μείωση του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, στις 25 Οκτωβρίου. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής για τα φυτά, τα ζώα, τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, μιας ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών και η οποία συνεπικουρεί στις αποφάσεις επιστημονικού χαρακτήρα.

Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι το σχέδιο κανονισμού για το ακρυλαμίδιο ήταν προγραμματισμένο «μόνο για συζήτηση» στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής.

«Η ψηφοφορία σχετικά με το μέτρο θα μπορούσε να προβλεφθεί σε μεταγενέστερο στάδιο το επόμενο έτος», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο. Ερωτηθείς για το πότε θα διεξαχθεί η ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δε μπορεί να το γνωρίζει σε αυτό το στάδιο.

Περισσότερα εδώ.