ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ “ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ”
20 Ιανουαρίου, 2017
Πιο κοντά στην ένταξη στη Σέγκεν η Κροατία
20 Ιανουαρίου, 2017

ΓΓ ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία: «Η ζημιά από τo Brexit είναι μόνο η αρχή»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ένθερμος επικριτής του Brexit στο παρελθόν, παρέχει την υποστήριξή του προς την βρετανική κυβέρνηση για την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλούνται από την αποχώρηση.

Ο Άνχελ Γκουρία είναι οικονομολόγος και διπλωμάτης. Έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών του Μεξικού. Επίσης, είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ από το 2006. Ο Γκουρία μίλησε στο δημοσιογράφο της EurActiv Jorge Valero στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ποια είναι η άποψή σας για τις φιλοδοξίες της Τερέζα Μέι για το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ΕΕ, έτσι όπως τις περιέγραψε την περασμένη Τρίτη (17 Ιανουαρίου);

Έχασα, γιατί αγωνίστηκα πολύ δυναμικά κατά του Brexit. Έχω εκτεθεί [εναντίον του]. Εκδώσαμε ένα βιβλίο. Έκανα μια ομιλία στο London School of Economics. Έδωσα 20 συνεντεύξεις κατά, κατά, κατά. Κάναμε εκτίμηση των ζημιών. Πιστεύω ότι η ζημιά είναι μόνο η αρχή. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης μέλος του ΟΟΣΑ. Ως εκ τούτου, εμείς τους χρωστάμε κάτι. Θα πρέπει να βάλουμε όλες τις ικανότητές μας και όλες τις γνώσεις μας σχετικά με το εμπόριο και τις επενδυτικές ροές στην υπηρεσία τους, και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για να ελαχιστοποιηθούν οι δυσλειτουργίες όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για την απόφαση που ελήφθη. Λυπάμαι μόνο για το 60% των νέων ανθρώπων που θα έπρεπε να ψηφίσουν, γιατί το μέλλον τους διακυβευόταν αλλά δεν εμφανίστηκαν ποτέ.

Θα λέγατε στην Μέι ότι ένα πιο χαλαρό Brexit Θα ήταν μια καλύτερη επιλογή;

Δεν θα πρέπει να παγιδευτούμε σε αυτά τα ονόματα και τις λέξεις. Πρώτον, αυτό που ο καθένας θέλει να ξέρει είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο διαζύγιο με τον λιγότερο δυνατό διασπαστικό τρόπο. Και τότε, τουλάχιστον, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα είδος φιλίας, συμμαχίας, αν όχι γάμου και πάλι. Δεύτερον, υπάρχουν ζητήματα όχι μόνο το ελεύθερο εμπόριο, αλλά και οι ελεύθερες επενδυτικές ροές ή η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Στο τέλος, όλοι συμμεριζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες.

Με την ευκαιρία αναφοράς στις ανησυχίες, ανησυχείτε για την εκλογή Τραμπ στον Λευκό Οίκο;

Είμαστε ένας οργανισμός που βασίζεται στην τεκμηρίωση των στοιχείων. Συνεργαζόμαστε με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους των χωρών μελών μας. Το ερώτημα υπονοεί ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι πρόκειται να κάνει, ο ίδιος ή η ομάδα του, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους και πριν αρχίσουν να μιλάνε με τους συνεργάτες τους. Τη στιγμή που θα εκφράσουν αυτό που θέλουν να κάνουν, θα αντιληφθούν μερικούς από περιορισμούς τους. Στην συνέχεια, μπορούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να πάρουν αυτό που ψάχνουν. Εν ολίγοις, είναι νωρίς.

Περισσότερα εδώ.