ΓΓ ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία: «Η ζημιά από τo Brexit είναι μόνο η αρχή»
20 Ιανουαρίου, 2017
Σόρος: «Εν δυνάμει δικτάτορας ο Τραμπ»
20 Ιανουαρίου, 2017

Πιο κοντά στην ένταξη στη Σέγκεν η Κροατία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (18 Ιανουαρίου) πρότεινε τη σταδιακή ένταξη της Κροατίας στο Σύστημα Πληροφοριών της Σένγκεν (SIS), φέρνοντας το νεότερο κράτος μέλος της ΕΕ ελαφρώς πιο κοντά στην πλήρη ένταξη στη ζώνη ελευθερίας κίνησης προσώπων.

Η Επιτροπή θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Κροατία να ενσωματωθεί στο SIS, το οποίο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για τον έλεγχο των συνόρων στην Ευρώπη. «Αυτό είναι άλλο ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και την αύξηση της ασφάλειας των ευρωπαίων πολιτών», η Επιτροπή ανέφερε σε δήλωσή της.

«Θα επιτρέψει την στενότερη συνεργασία μεταξύ της Κροατίας και των άλλων κρατών μελών της ΕΕ καθώς και των συνδεδεμένων χωρών με την Σένγκεν στην εξεύρεση ατόμων που καταζητούνται σε σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες, αγνοουμένων και ορισμένων αντικειμένων όπως κλεμμένα οχήματα και έγγραφα».

Η Κροατία έχει εκπληρώσει τις τεχνικές και νομικές απαιτήσεις της Σένγκεν και η διαδικασία σταδιακής εφαρμογής μπορεί τώρα να ξεκινήσει, πρόσθεσε η Κομισιόν. Σε αυτό το στάδιο, η Κροατία θα είναι σε θέση να λειτουργήσει το SIS στο πλαίσιο της συνεργασίας για την επιβολή του νόμου.

Περισσότερα εδώ.