Η ΕΕ ενισχύει την συνεργασία με Λιβύη για το μεταναστευτικό
25 Ιανουαρίου, 2017
Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά τάσσεται υπέρ του Iσραήλ
25 Ιανουαρίου, 2017

Πέντε χρόνια ESM – Μια ιστορία επιτυχίας;

Στις 23 Ιανουαρίου του 2012 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την ίδρυση ενός μόνιμου μηχανισμού διάσωσης που τελικά «βαφτίστηκε» Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Με αρχικά κεφάλαια 700 δις ευρώ ανέλαβε μέσω της παροχής δανείων και εγγυήσεων τη διάσωση υπερχρεωμένων χωρών από τη χρεοκοπία. Ο ESM είχε έρθει για να αντικαταστήσει τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας EFSF, ο οποίος είχε δημιουργηθεί στο πρώτο απόγειο της ελληνικής κρίσης.

Η τότε απόφαση είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη συνταγματική προσφυγή στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Περισσότεροι από 37.000 πολίτες είχαν απευθυνθεί στο ανώτατο δικαστήριο κατά του ESM, με βασικό επιχείρημα ότι με τον μόνιμο αυτό μηχανισμό διάσωσης η νομισματική ένωση μετατρέπεται σε μια ένωση χρέους, όπου η μια χώρα αναλαμβάνει τις ευθύνες για την οικονομική κακοδιαχείριση μιας άλλης. Ο ESM ξεκίνησε τελικά τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2012, αφού προηγουμένως το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε δώσει το πράσινο φως υπό την αίρεση να διατηρηθεί το πλαφόν των γερμανικών εγγυήσεων στα 190 δις ευρώ. Χρήση του μηχανισμού έχουν κάνει μέχρι σήμερα Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Κύπρος και Ελλάδα με αντάλλαγμα, ως γνωστόν, προγράμματα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

ESM και ΕΚΤ

Σε έναν καταρχήν θετικό απολογισμό της δράσης του ESM προχωρά ο Φέρντιναντ Φίχτνερ, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW: «Οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε καλύτερη θέση απ΄ ό,τι πριν από πέντε χρόνια», λέει προς τη Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι «εάν δεν είχαν δημιουργηθεί ο ESM και ο προκάτοχός του για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, τότε είναι βέβαιο ότι η ευρωζώνη δεν θα υπήρχε στη σημερινή της σύνθεση». Άλλοι οικονομολόγοι βέβαια, όπως ο πρώην επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, εκτιμούν ότι αυτό θα ήταν καλύτερο: η προσωρινή επιστροφή δηλαδή προβληματικών χωρών στα εθνικά νομίσματα προκειμένου να ενισχύσουν μέσω της υποτίμησης την ανταγωνιστικότητά τους.

Εντούτοις η ευρωζώνη επέλεξε τελικά έναν διαφορετικό δρόμο. Επικεφαλής των προσπαθειών διάσωσης έχει τεθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος με την περίφημη ομιλία του τον Ιούλιο του 2012 ότι θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, έβαλε τέλος στις εικοτολογίες περί διάλυσης της νομισματικής ένωσης. Ουσιαστικά λοιπόν ο ESM είναι περιττός, συμπεραίνει ο οικονομολόγος Γιοάχιμ Σταρμπάτι, ένας εκ των εναγόντων στην υπόθεση ESM. Και αυτό «διότι η ΕΚΤ αγοράζει ήδη ομόλογα, στέλνοντας στις αγορές το μήνυμα ότι ‘στηρίζουμε κάθε χώρα. Και όσο μια χώρα θέλει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε ομόλογα’».

Περισσότερα εδώ.