Ο Γιούνκερ υπέρ ενός «κατώτατου μισθού» σε κάθε χώρα της ΕΕ
25 Ιανουαρίου, 2017
Γκάμπριελ: Μπορούμε να ωφεληθούμε από τη φυγή των ΗΠΑ από την TTIP
25 Ιανουαρίου, 2017

Υποχρεωτικά από τη βρετανική Βουλή περνά το Brexit

Από το τη βρετανική Βουλή θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Λισσαβόνας, που ξεκινά τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Πρόκειται για ήττα για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να διασφαλίσει το δικαίωμα της κυβέρνησης να εκκινήσει το Brexit χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση.

Παρά ταύτα, σε μία θετική εξέλιξη για την κ. Μέι, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως το Λονδίνο δεν χρειάζεται τη συγκατάθεση των τοπικών κοινοβουλίων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αν και η Βουλή δεν αναμένεται να μπλοκάρει το Brexit και να ανατρέψει το περσινό δημοψήφισμα, στην πράξη η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως οι βουλευτές θα μπορέσουν να πιέσουν την κυβέρνηση για λιγότερο «σκληρή» έξοδο από την Ε.Ε.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε η πρώτη επίσημη αντίδραση από το στρατόπεδο της κυβέρνησης, με εκπρόσωπο της πρωθυπουργού να επισημαίνει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας. καθότι η Βουλή έχει ήδη υποδείξει την υποστήριξή της για την διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Περισσότερα εδώ.