Λαμί: Τα «Trumponomics» δεν θα μολύνουν την Ευρώπη
26 Ιανουαρίου, 2017
Αντιδράσεις της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης για την υποψηφιότητα Σουλτς
26 Ιανουαρίου, 2017

Ευρωκοινοβούλιο: Ενδυνάμωση των στόχων για την ανακύκλωση

Οι ευρωβουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χτες (24 Ιανουαρίου) αποφάσισαν υπέρ της ενδυνάμωσης των στόχων για την ανακύκλωση και της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην ΕΕ, οι οποίοι είχαν μειωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αναθεωρημένο Πακέτο για την Κυκλική Οικονομία.

Οι υποστηρικτές της κυκλικής οικονομίας υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μια στροφή προς την βιωσιμότητα, επειδή οι περιορισμένοι πόροι του πλανήτη κατασπαταλώνται ενώ η αύξηση του πληθυσμού είναι ραγδαία. Το πακέτο των έξι νομοσχέδιων για τον περιορισμό των απορριμμάτων, την ανακύκλωση των συσκευασιών, την απόσυρση οχημάτων, την ανακύκλωση μπαταριών και συσσωρευτών και την επεξεργασία αποβλήτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού προτάθηκε από την Επιτροπή το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Είχε προηγουμένως αποσυρθεί μια παλαιότερη έκδοση του πακέτου, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Μπαρόζο, ως μέρος της στρατηγικής για τη «βελτίωση της νομοθεσίας». Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής  Φρανς Τίμερμανς υποσχέθηκε ότι το νέο Πακέτο για την κυκλική οικονομία θα είναι «πιο φιλόδοξο» από αυτό του 2014. Αλλά αν και ενσωματώθηκε στη νέα νομοθεσία η ενθάρρυνση σχεδιασμού εύκολων προς ανακύκλωση προϊόντων, είχε χαμηλότερους στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή απορριμμάτων σε σχέση με την πρώτη έκδοση.

Ο στόχος για την ανακύκλωση συσκευασιών ορίστηκε σε 80% μέχρι το 2030, ο ίδιος με το 2014, αλλά υψηλότερος από το 75% που υποστηρίζεται από την Κομισιόν. Η πρόταση της επιτροπής του Κοινοβουλίου, με επικεφαλής την Ιταλίδα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Simona Bonafè, πρέπει τώρα να έρθει σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Είναι δυνατόν, αν και απίθανο, ορισμένες από τις τροπολογίες να καταψηφιστούν στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Στρασβούργο τον Μάρτιο.

Περισσότερα εδώ.