Αντιδράσεις της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης για την υποψηφιότητα Σουλτς
26 Ιανουαρίου, 2017
Η Μάλστρομ στο επίκεντρο κριτικής για τις συμφωνίες ΕΕ-ΑΚΕ
26 Ιανουαρίου, 2017

Κατεπείγον νομοσχέδιο ετοιμάζει η Μέι για το Brexit

H βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 ως τα μέσα Μαρτίου. Ποια στάση αναμένεται να κρατήσουν οι Εργατικοί. Πού θα κάνει πίσω η Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα βάλει στο τραπέζι νομοσχέδιο fast-track για να κρατήσει το σχέδιό της για το Brexit σε τροχιά, μετά την ήττα που υπέστη στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court), το οποίο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να πυροδοτήσει μια έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Η πρωθυπουργός αναμένεται να δημοσιεύσει ένα συνοπτικό νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα της δίνει τη διακριτική ευχέρεια να επικαλεστεί το Άρθρο 50, τη ρήτρα διαζυγίου στη συνθήκη της Ε.Ε.

Θα προσπαθήσει να το περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων ως τα μέσα Μαρτίου, κάτι που θα της επιτρέψει να κρατήσει το αρχικό χρονοδιάγραμμα και να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 λίγες εβδομάδες αργότερα.

Η ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο ήταν ένα πισωγύρισμα για την κα Μέι, καθώς θα δώσει σε βουλευτές την ευκαιρία να δέσουν τα χέρια της στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, προτείνοντας τροποποιήσεις σε ένα νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον υπουργό Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, θα είναι διατυπωμένο με ευθύ τρόπο.

Αλλά σύμβουλοι της κας Μέι παραμένουν αισιόδοξοι πως θα κερδίσει τελικά τη στήριξη του κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, εν μέσω ενδείξεων πως οι περισσότεροι βουλευτές από το Εργατικό κόμμα δεν θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την περσινή ψήφο υπέρ του Brexit.

Στη μεγαλύτερη συνταγματική υπόθεση της τελευταίας γενιάς, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως η κα Μέι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το βασιλικό προνόμιο -μια εκτελεστική εξουσία που κρατάει από τις ημέρες της απόλυτης μοναρχίας- για να ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε με πλειοψηφία 8 έναντι 3 ότι η πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση, επικυρώνοντας απόφαση του ανώτερου πρωτοδικείου (High Court), που είχε πυροδοτήσει σενάρια ότι οι βουλευτές μπορεί να μπλοκάρουν το Brexit.

Στην Ντάουνινγκ Στριτ επικράτησε ανακούφιση που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκρινε πως τα κοινοβούλια της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να έχουν λόγο στη διαδικασία, ή να έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο.

Η πολεμική κατά του Brexit έχει υποχωρήσει στη βρετανική βουλή τους τελευταίους μήνες και οι περισσότεροι βουλευτές του Εργατικού κόμματος αναμένεται να ακολουθήσουν τον αρχηγό Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος υποστηρίζει πως δεν πρέπει να φανεί ότι το κόμμα προσπαθεί να ακυρώσει την ψήφο των Βρετανών στο δημοψήφισμα.

Αν και η κα Μέι ήλπιζε να αποφύγει μια ήττα στο Ανώτατο Δικαστήριο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιο επιζήμιο πολιτικά για την αντιπολίτευση. Οι διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό των Εργατικών για την Ευρώπη θα κυριαρχήσουν στον δημόσιο διάλογο τις επόμενες εβδομάδες, με μια σημαντική μειονότητα φιλο-Ευρωπαίων βουλευτών να αναμένεται να ψηφίσει κατά της ενεργοποίησης του Άρθρου 50.

Ωστόσο, ένας συνασπισμός 56 βουλευτών του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, 9 Φιλελεύθερων Δημοκρατών και ενδεχομένως 50 ανταρτών των Εργατικών δεν θα είναι αρκετός για να σταματήσει η διαδικασία του Brexit. O Kεν Κλαρκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, αναμένεται να είναι ο μόνος Τόρι που θα ψηφίσει κατά του νόμου.

Περισσότερα εδώ.