Η Ευρώπη θα μπει στην κούρσα του διαστήματος μετά το 2020
26 Ιανουαρίου, 2017
Μέι: Βρετανία και ΗΠΑ μπορούν να γίνουν ξανά παγκόσμιοι ηγέτες
26 Ιανουαρίου, 2017

Οι Σοσιαλιστές εποφθαλμιούν τη θέση του Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι ηγέτες της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να προσπαθήσει να εκπαραθυρώσουν τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και βασικό διαπραγματευτή για το Brexit και θα συζητήσουν το θέμα αυτό το θέμα την επόμενη εβδομάδα πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος τους.

Οι Κεντροαριστεροί ευρωβουλευτές βρίσκονται ακόμη σε σύγχυση μετά την απώλεια της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την κεντροδεξιά, η οποία ηγείται ήδη άλλων σημαντικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν.

«Δεν είναι λογικό ότι ένα πολιτικό κόμμα που έχει λάβει λιγότερο από το ένα τρίτο των ψήφων στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέχει τρεις από τις τρεις θέσεις κλειδιά της ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Σεργκέι Στάνισεφ, αρχηγός του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), αργά την Τρίτη (24 Ιανουαρίου).

«Νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για έναν προοδευτικό υποψήφιο για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς των κρατών μας» προσέθεσε ο Βούλγαρος πρώην πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι θα προτείνει την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης σε συνεδρίαση του Σοσιαλιστικού κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Μάλτα, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 3 Φεβρουαρίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, πρέπει να αποφασίσει μέχρι το Μάιο αν θα δώσει ανανεώσει τη θητεία του Τουσκ, διάρκειας 30 μηνών. Θα προτιμούσαν μια συναινετική επιλογή, αν και μπορεί τελικά να χρειαστεί πλειοψηφική ψήφος. Εννέα χώρες της ΕΕ βρίσκονται προς το παρόν υπό την ηγεσία της κεντροαριστεράς.

Περισσότερα εδώ.