Η ΕΕ υπέρ της θέσπισης ενός ενιαίου κατώτατου μισθού
12 Φεβρουαρίου, 2017
Η ΕΕ υπέρ μιας ενιαίας στρατηγικής για τον εναέριο χώρο
12 Φεβρουαρίου, 2017

Η Γερμανία εντείνει τον αριθμό των απελάσεων των απορριφθέντων ασύλου

Η Γερμανία, η οποία έχει υποδεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο από το 2015, την Πέμπτη (9 Φεβρουαρίου) ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επιταχύνει την απέλαση αυτών των οποίων τους αρνήθηκε το καθεστώς του πρόσφυγα – αλλά διαμάχη ξέσπασε σχετικά με την επιστροφή των απορριφθέντων στο Αφγανιστάν.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέσπασε μια συμφωνία από τους ηγέτες των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας αναφορικά με ένα σχέδιο επαναπατρισμού, η οποία δεσμεύτηκε ότι «γρήγορα» θα διατυπωθεί ως προτεινόμενο νομοσχέδιο.

«Αυτό που συζητήσαμε σήμερα ήταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια χώρα που υποδέχεται όσους αναζητούν προστασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνάντηση. Η επίσπευση της διαδικασίας του επαναπατρισμού των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο «θα μας δώσει τη δυνατότητα υποδοχής ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», είπε.

Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η δημιουργία εθνικών «κέντρων απέλασης» με στόχο το συντονισμό ομοσπονδιακής και πολιτειακής λειτουργίας. Επίσης, θα προσφέρονται οικονομικά κίνητρα σε όσους επιστρέφουν εθελοντικά στο πλαίσιο του σχεδίου.

Η Γερμανία θέλει επίσης να αυξήσει την πίεση στις χώρες οι οποίες αρνούνται να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους ή παρεμποδίζουν τη διαδικασία με γραφειοκρατικά προσχήματα. Οι συνομιλίες έχουν ενταθεί, ιδιαίτερα με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, καθώς για τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση του Δεκεμβρίου σε Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ευθύνεται ένας Τυνήσιος, ο Anis Amri, ο οποίος θα έπρεπε να έχει απελαθεί πολύ πριν από την επίθεση.

Περισσότερα εδώ.