Σύνοδος της Βαλέτα: Άλλο Τραμπ άλλο παραδοσιακές σχέσεις με ΗΠΑ
12 Φεβρουαρίου, 2017
Η Μέρκελ ελπίζει σε μια «δίκαιη» συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR
12 Φεβρουαρίου, 2017

Μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στη Ρουμανία παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης

Πολλοί ζητούν την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, παρά την απόσυρση του διατάγματος που θα αποποινικοποιούσε ορισμένες περιπτώσεις διαφθοράς.

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσων ενημέρωσης, έχουν κατακλύσει τους δρόμους της Ρουμανίας για να διαδηλώσουν, παρά την υποχώρηση της κυβέρνησης και την απόσυρση του αμφιλεγόμενου διατάγματος για υποθέσεις διαφθοράς.

Αρκετοί διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Σορίν Γκριντεάνου, που εξελέγη με μεγάλη πλειοψηφία το Δεκέμβριο, δηλαδή πριν από μόλις δύο μήνες.

Πρόκειται για την έκτη ημέρα αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που είναι οι μεγαλύτερες στη Ρουμανία μετά την πτώση του καθεστώτος Τσαουσέσκου το 1989.

Το επίμαχο διάταγμα ουσιαστικά αποποινικοποιούσε υποθέσεις χρηματισμού ή διασπάθισης χρήματος όταν το ποσό δεν υπερβαίνει τις 44.000 ευρώ.

Η αποποινικοποίηση θα ευνοούσε, μεταξύ άλλων, τον ηγέτη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κούμματος, Λίβιου Ντραγκνέα, που κατηγορείται για υπόθεση διαφθοράς ύψους 24.000 ευρώ.

Περισσότερα εδώ.