Διάζωμα: ένα διαχρονικό ταξίδι στον πολιτισμό της Ελλάδας #EU4U
12 Μαρτίου, 2017
Ο Ορμπάν αποκαλεί την «εθνική ομοιογένεια» απαραίτητη για την επιτυχία
12 Μαρτίου, 2017

O Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί με τους ηγέτες της ΕΕ πριν από την Σύνοδο της Ρώμης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σχεδιάζουν να συναντηθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Ρώμη στις 24 Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής η οποία αναμένεται να προσφέρει ένα νέο όραμα για το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit, δήλωσαν διπλωμάτες στη EURACTIV.com.

Με την ευκαιρία της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης, οι ηγέτες της ΕΕ θα διοργανώσουν μια σύνοδο κορυφής στην ιταλική πρωτεύουσα στις 25 Μαρτίου με την ελπίδα της δημιουργίας ενός νέου θετικού οράματος για την Ένωση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις. Αλλά την προηγούμενη μέρα, θα συναντηθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Μουσκάτ αναφέρθηκε τη Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) σε μια πιθανή συνάντηση με τον Πάπα, στο πλαίσιο της ιστορικής επετείου της Ρώμης.

Διπλωμάτες δήλωσαν στη EurActiv ότι η ιδέα μιας συνάντησης των ηγετών της ΕΕ με τον Πάπα Φραγκίσκο εκκρεμούσε πριν από λίγο καιρό και ότι τελικά έλαβε θετική ανταπόκριση.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μια ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2014 καλώντας την Ευρώπη να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μην επιτρέψει στη γραφειοκρατία των θεσμικών οργάνων της να πνίξει τα ιδανικά της.

Ο Φραγκίσκος δήλωσε στους ευρωβουλευτές ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέα ώθηση και ενέργεια, λέγοντας ότι συχνά φαίνεται σαν «κάπως ηλικιωμένη και καταβεβλημένη».
«Ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες ιδέες που κάποτε ενέπνευσε η Ευρώπη φαίνεται να έχουν χάσει την έλξη τους, μόνο για να αντικατασταθούν από τη γραφειοκρατία των θεσμικών οργάνων της», είπε. Δήλωσε επίσης τους ηγέτες της Ευρώπης να πράξουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους χιλιάδες των μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους προσπαθώντας εισέλθουν στην ήπειρο, λέγοντας ότι έπρεπε να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι «ένα απέραντο νεκροταφείο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος τιμήθηκε με το Βραβείο Καρλομάγνου στις 6 Μαΐου 2016. Το βραβείο απονέμεται σε ανθρώπους οι οποίοι με τα έργα τους έχουν προάγει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Περισσότερα εδώ.