Συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης – Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017
10 Σεπτεμβρίου, 2017
Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2017
13 Σεπτεμβρίου, 2017

European Film Days: Τριήμερο προβολών ευρωπαϊκού κινηματογράφου στη Μυτιλήνη… με άρωμα θερινού

Ένα τριήμερο προβολών από τις 15 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, με στόχο τη γνωριμία του κοινού της Λέσβου με το Ευρωπαϊκό σινεμά διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών ΙΔΕΑ και την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στόχος του European Film Days είναι να δώσει την ευκαιρία στους σινεφίλ του νησιού, άλλα και τους επισκέπτες του, να απολαύσουν βραβευμένες ταινίες πρόσφατης παραγωγής από Ευρωπαίους δημιουργούς, οι οποίες ταυτόχρονα θίγουν ζητήματα που απασχολούν έντονα το Ευρωπαϊκό κοινό.

Μάλιστα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ανοικτό χώρο, στο αμφιθέατρο στη μαρίνα Μυτιλήνης, δίνοντας μια εξαιρετική ευκαιρία σε όσους παρευρεθούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες, ζώντας ταυτόχρονα την εμπειρία του θερινού σινεμά!

Το European Film Days πραγματοποιείται σε μια περίοδο, που συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Βραβευμένες ταινίες, με αύρα μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ

Στο πλαίσιο του European Film Days θα προβληθούν τρεις βραβευμένες ταινίες, που φέρνουν μαζί τους την αύρα των μεγάλων Ευρωπαϊκών φεστιβάλ. Η ταινία Ατίθασες (Mustang) έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2015, όπου προβλήθηκε και το Toni Erdmann την επόμενη χρονιά, σημειώνοντας μάλιστα την μεγαλύτερη βαθμολογία των κριτικών στην ιστορία του φεστιβάλ. Και οι δύο ταινίες απέσπασαν και το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, ενώ ήταν και υποψήφιες για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η βασισμένη σε πραγματική ιστορία ταινία Στέφαν Τσβάϊχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη, από την άλλη, υπήρξε επίσης η επιλογή της Αυστρίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ θα προβληθεί και η βραβευμένη με Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών ταινία Η Κόκκινη Χελώνα, του θρυλικού στούντιο Γκίμπλι, σε μια ειδική προβολή για παιδιά, με ελεύθερη είσοδο.

Στέφαν Τσβάϊχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη (Αυστρία, 2016)

Τα χρόνια της εξορίας, μεταξύ Μπουένος Άιρες, Νέας Υόρκης και Βραζιλίας, ενός από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους συγγραφείς του 20ου αιώνα, του Στέφαν Τσβάιχ. Ως εβραίος διανοούμενος, ο Τσβάιχ μισεί την απανθρωπιά που επικρατεί στη Γερμανία και προσπαθεί να ξεφύγει από το φάντασμα του ναζισμού, ψάχνοντας συγχρόνως για ένα σπίτι στο νέο κόσμο.

Πρόταση της Αυστρίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Προβολή: Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου – 21.00 – Μαρίνα Μυτιλήνης – Διάρκεια: 1 ώρα 46 λεπτά

Toni Erdmann (Γερμανία – 2016)

Ο αιώνια πλακατζής Γουίνφριντ λατρεύει να ενοχλεί την κόρη του. Τρυπώνει στη ζωή της, στις συναντήσεις της, τις εξόδους της, προσπαθώντας να την πλησιάσει. Ενοχλημένη του ζητά να σταματήσει. Τότε συστήνεται το alter ego του Γουίνφριντ – ο Τόνι Έρντμαν. Ο Τόνι είναι ένας περίεργος τύπος με κακό κοστούμι, τραγική περούκα κι ακόμη χειρότερη οδοντοστοιχία. Όσο πιο εκκεντρικός γίνεται, τόσο η κόρη του φαίνεται να ανταποκρίνεται.

Η ταινία με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους κριτικούς στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη. Πρόταση της Γερμανίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο FIPRESCI Φεστιβάλ Καννών, Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν, Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προβολή: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου – 21.00 – Μαρίνα Μυτιλήνης – Διάρκεια: 2 ώρες και 42 λεπτά

Οι Ατίθασες (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία – 2015)

Πέντε αδελφές μεγαλώνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους στην επαρχιακή βόρεια Τουρκία, εγκλωβισμένες σε μια αναπόδραστη και απόλυτα οπισθοδρομική κοινωνική πραγματικότητα.

Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόταση της Γαλλίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Συμμετοχή στην Εβδομάδα Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών

Προβολή: Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου – 21.00 – Μαρίνα Μυτιλήνης – Διάρκεια: 1 ώρα και 37 λεπτά

Η Κόκκινη Χελώνα (Γαλλία, Βέλγιο – 2015) – ειδική προβολή

Τα κύματα παρασύρουν έναν ναυαγό αγνώστου παρελθόντος σε ένα ερημικό τροπικό νησί. Καθώς οι απεγνωσμένες απόπειρές του να αποδράσει αποτυγχάνουν, θα προσπαθήσει να επιβιώσει σε ένα μέρος που μοιάζει να κατοικείται μονάχα από καβούρια, χελώνες και πτηνά. Μέχρι που μια αναπάντεχη συνάντηση θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών

Προβολή: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου – 11.00π.μ – «Πασπαρτού» – Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά (χωρίς διαλόγους)

Πληροφορίες:

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ (εκτός από την προβολή της ταινίας Η Κόκκινη Χελώνα, που είναι δωρεάν). Τιμή εισιτηρίου τριημέρου: 12 ευρώ (είσοδος σε όλες τις προβολές) Προσέλευση: 30 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής

Ιστοσελίδα: www.europeanfilmdays.com
Facebook: https://www.facebook.com/europeanfilmdays/
Twitter: https://twitter.com/eurofilmdays
Instagram: https://www.instagram.com/europeanfilmdays/