Ραδιοφωνικό Απόσπασμα- Συνέντευξη του Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αιγαίου με αφορμή την ομιλία Γιούνκερ για το Μέλλον της Ευρώπης
17 Σεπτεμβρίου, 2017
Δικαιώματα Επιβατών στην ΕΕ
18 Σεπτεμβρίου, 2017

European Film Days- Ημέρες Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 17 Σεπτεμβρίου το 1ο European Film Days  στη Μυτιλήνη! Η προσέλευση του κόσμου ήταν παραπάνω από ικανοποιητική. Ευχαριστούμε τους θεατές που μας έκαναν παρέα σε αυτό το τριήμερο προβολών, την Μαρίνα Μυτιλήνης, το Marina Yacht Club και το ΠασπARTού για τη φιλοξενία τους.

Σε μια περίοδο, που συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, το τριήμερο προβολών έγινε με στόχο τη γνωριμία του κοινού της Λέσβου με το Ευρωπαϊκό σινεμά που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών ΙΔΕΑ και την Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Επιπλέον στόχος του European Film Days ήταν να δώσει την ευκαιρία στους σινεφίλ του νησιού, άλλα και τους επισκέπτες του, να απολαύσουν βραβευμένες ταινίες πρόσφατης παραγωγής από Ευρωπαίους δημιουργούς, οι οποίες ταυτόχρονα θίγουν ζητήματα που απασχολούν έντονα το Ευρωπαϊκό κοινό.

Βραβευμένες ταινίες, με αύρα μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ

Στο πλαίσιο του European Film Days προβλήθηκαν τέσσερις βραβευμένες ταινίες, που φέρνουν μαζί τους την αύρα των μεγάλων Ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

  1. Στέφαν Τσβάϊχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη (Αυστρία, 2016)

Πρόταση της Αυστρίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2015

  1. Toni Erdmann (Γερμανία – 2016)

Η ταινία με τη μεγαλύτερη βαθμολογία από τους κριτικούς στην ιστορία του Φεστιβάλ Καννών, που συζητήθηκε όσο καμία άλλη. Πρόταση της Γερμανίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο FIPRESCI Φεστιβάλ Καννών, Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν, Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2016

  1. Οι Ατίθασες (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία – 2015)

Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόταση της Γαλλίας για το OSCAR® Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Συμμετοχή στην Εβδομάδα Σκηνοθετών του Φεστιβάλ των Καννών

  1. Η Κόκκινη Χελώνα (Γαλλία, Βέλγιο – 2015) – ειδική προβολή

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών

Το European Film Days στηρίζει την δράση Πακέτο Βρίσα.

Το τριήμερο προβολών ευρωπαϊκού κινηματογράφου European Film Days στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε την ίδια περίοδο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια ακόμη σημαντική εθελοντική δράση.

Το «Πακέτο Βρίσα» έχει σαν στόχο να δωρήσει πακέτα με ρούχα, παπούτσια και σχολικά είδη σε 125 μαθητές των σεισμόπληκτων χωριών της Βρίσας, του Λισβορίου και του Σταυρού. Πρόκειται για μια δράση, που ξεκίνησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου, με ενεργή συμμετοχή μαθητών του νησιού, που θέλουν να προσφέρουν λίγες στιγμές χαράς σε όλα τα παιδιά της περιοχής, χωρίς να τα διαχωρίζουν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους ή τις ζημιές, που υπέστη το σπίτι τους. Την συγκεκριμένη περίοδο τα πακέτα αναζητούν τους «αναδόχους» τους, που θα υποστηρίξουν οικονομικά τη δράση.