Προϋπολογισμός της ΕΕ: ένα Πρόγραμμα Στήριξης των Μεταρρυθμίσεων και μια Λειτουργία Σταθεροποίησης των Επενδύσεων για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης
31 Μαΐου, 2018
THE SANDHURST TREATY
1 Ιουνίου, 2018

Η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη: η Επιτροπή προσφέρει οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία μετά από φυσικές καταστροφές

Η Επιτροπή προτείνει σήμερα να χορηγηθούν 34 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ που επλήγησαν από θεομηνίες το 2017: την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία.

Η Eπίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου, δήλωσε: «Με τις νέες προτάσεις μας για οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Βουλγαρίας, προχωρούμε από την ηθική υποστήριξη στη δράση. Η αλληλεγγύη είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσής μας και το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί μία από τις πιο απτές εκφράσεις της.»

Τα κονδύλια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης και για να καλύψουν ορισμένες δαπάνες για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, προσωρινά καταλύματα, επιχειρήσεις καθαρισμού και απορρύπανσης, καθώς και έργα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να ελαφρυνθεί η οικονομική επιβάρυνση των εθνικών αρχών την επαύριο των φυσικών καταστροφών.

Το ποσό των 34 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής:

2,5 εκατ. ευρώ για την Κω μετά τον σεισμό του Ιουλίου του 2017

Στις 20 Ιουλίου 2017, σεισμός μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί της Κω, στο νότιο Αιγαίο, προκαλώντας σοβαρές ζημίες σε περιοχές του νησιού. Τα 2,5 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικότερα για να καλυφθούν οι δαπάνες για μέτρα προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφορών.

Τον Ιούνιο του 2017, είχε πληγεί από σεισμό και η Λέσβος. Σε προηγούμενη πρόταση που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, η Επιτροπή είχε προτείνει να χορηγηθεί στήριξη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από το ΤΑΕΕ για τη Λέσβο.

12,2 εκατ. ευρώ για την Πολωνία μετά τις θύελλες και τις καταιγίδες του Αυγούστου 2017

Μεταξύ 9 και 12 Αυγούστου 2017, σφοδρές θύελλες και καταιγίδες έπληξαν τις τρεις πολωνικές περιφέρειες της Κουγιάβσκο-Πομερανίας, Πομερανίας και Μείζονος Πολωνίας, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, καθώς και τις υποδομές μεταφορών και ενέργειας. Οι περιοχές του Toruń και του Γκντανσκ δέχτηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Τα 12,2 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ορισμένες από τις δαπάνες των έργων καθαρισμού στις δασικές εκτάσεις, μεταξύ των οποίων και η απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων από τους δρόμους και τις σιδηροδρομικές γραμμές, καθώς και για να συμβάλουν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών.

Σχεδόν 17 εκατ. ευρώ για τη Λιθουανία μετά τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες του 2017

Σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2017, η Λιθουανία επλήγη από συνεχείς βροχοπτώσεις και πλημμύρες, οι οποίες προκάλεσαν ζημίες στο δίκτυο υποδομών και σε γεωργικές εκτάσεις. Το κονδύλιο μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των δαπανών αποκατάστασης των δικτύων και των υποδομών διαχείρισης υδάτων, μεταξύ άλλων, των φραγμάτων και των συστημάτων αποστράγγισης.

2,2 εκατ. ευρώ για τη Βουλγαρία μετά τις καταιγίδες και τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2017

Στις 25 και 26 Οκτωβρίου 2017, η περιοχή του Μπουργκάς στη νοτιοανατολική Βουλγαρία επλήγη από έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που προκάλεσαν ζημίες σε γέφυρες και δρόμους, καθώς και σε νοσοκομεία και σχολεία. Τα 2,2 εκατ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στις δαπάνες επισκευής των βασικών δημόσιων υποδομών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.