Οργανωμένα ταξίδια και συνδεδεμένοι ταξιδιωτικοί διακανονισμοί
17 Αυγούστου, 2018
Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1 % στη ζώνη του ευρώ
17 Αυγούστου, 2018

Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου κας Federica Mogherini και του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας 2018

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει σήμερα, 15η επέτειο της βομβιστικής επίθεσης των κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ στη Βαγδάτη, φόρο τιμής στην προσφορά των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη.Ο απόλυτος σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η προστασία και η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη αποτελούν καίριο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Βοήθειας 2018, η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Federica Mogherini και ο Χρήστος Στυλιανίδης, αρμόδιος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι άμαχοι πληρώνουν συχνά το μεγαλύτερο τίμημα στις συγκρούσεις, και οι επιθέσεις, μεταξύ άλλων, σε εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζονται. 

Τη χρονιά που μας πέρασε, από το Αφγανιστάν έως τη Νιγηρία και από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έως την Υεμένη, οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή αμάχων και εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα. Οι εν λόγω πράξεις βίας αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η διάσωση ανθρώπινων ζωών δεν θα πρέπει να έχει ως τίμημα την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών.

Περίπου 4 400 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν πέσει θύματα σοβαρών επιθέσεων τα τελευταία είκοσι χρόνια. Από αυτούς, πάνω από το ένα τρίτο έχασαν τη ζωή τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε όλους εκείνους που άοκνα και με μεγάλη αφοσίωση προσφέρουν το έργο τους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, και να τονίσουμε την ανάγκη προάσπισης της ασφάλειάς τους.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε συγκρούσεις έχουν υποχρέωση, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διευκολύνουν την απρόσκοπτη και διαρκή πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, σε όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη.

Η ΕΕ κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας που στηρίζεται στις ανθρωπιστικές αρχές και ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου παραμένουν στο επίκεντρο της διεθνούς μας δέσμευσης.»

Ιστορικό

Άμαχοι σε ζώνες συγκρούσεων δολοφονούνται ή τραυματίζονται συστηματικά, σε στοχευμένες ή τυφλές επιθέσεις. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν, εξαιτίας συγκρούσεων, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με 68,5 και πλέον εκατομμύρια βιαίως εκτοπισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο, από τους οποίους οι μισοί είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών.

Το 2017, η ΕΕ κινητοποίησε πάνω από 2,43 δισ. ευρώ για δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Σημαντικό μέρος των χρημάτων αυτών διατέθηκε για τη στήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της Συρίας και προσφύγων σε γειτονικές χώρες και περιοχές. Η ΕΕ συνέχισε επίσης να παρέχει στήριξη στους εκτοπισμένους λόγω μακροχρόνιων συγκρούσεων, από το Αφγανιστάν έως την Κολομβία και το Κέρας της Αφρικής, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση νεοεμφανιζόμενων κρίσεων, όπως ο εκτοπισμός των Ροχίνγκια.

Η προστασία αποτελεί πρωταρχική πρόκληση στις σημερινές ανθρωπιστικές κρίσεις, λόγω της μεγάλης αύξησης των εκ προθέσεως παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου (ΔΑΔ) και των ανθρωπιστικών αρχών. Το 2017, πάνω από το 10 % του προϋπολογισμού της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια διατέθηκε για δραστηριότητες ανθρωπιστικής προστασίας.

Η ΕΕ συνέχισε να υποστηρίζει την ενίσχυση της προστασίας και της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μεταξύ άλλων μέσω του διαλόγου, δηλώσεων και πρωτοβουλιών, καθώς και με τη χρηματοδότηση της κατάρτισης του προσωπικού και των εταίρων σε θέματα ΔΑΔ και δραστηριοτήτων διάδοσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα ΔΑΔ.

Για παράδειγμα, με τη στήριξη της ΕΕ, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ξεκίνησε εκστρατεία με θέμα HealthCare in Danger‘ (« Υγειονομική περίθαλψη σε κίνδυνο») με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στις εκτεταμένες και σοβαρές επιπτώσεις των πράξεων βίας, οι οποίες εμποδίζουν την υγειονομική περίθαλψη, προκαλούν φθορές ή καταστρέφουν εγκαταστάσεις ή οχήματα, και ευθύνονται για τον τραυματισμό ή τον θάνατο εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ασθενών.

 

To ενημερωτικό δελτίο στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.